Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2012,
18.19

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec Ljubljanska banka

Četrtek, 11. 10. 2012, 18.19

3 leta, 4 mesece

Erjavec: Pogajanja so mogoča, če Hrvaška umakne tožbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Karl Erjavec je v pismu hrvaški zunanji ministrici Vesni Pusić izrazil zadovoljstvo nad tem, da je Hrvaška spor pripravljena reševati pred Banko za mednarodne poravnave.

Zunanji minister Karl Erjavec je v pismu hrvaški kolegici Vesni Pusić glede vprašanja Ljubljanske banke (LB) izrazil zadovoljstvo ob pobudi, da se državi za rešitev obrneta na Banko za mednarodne poravnave (Bis), ker se je tako potrdilo stališče, da je vprašanje posledica razpada Jugoslavije in ga je treba reševati v okviru nasledstva.

Kot so še sporočili z zunanjega ministrstva, je Erjavec obenem poudaril, da je nadaljevanje pogajanj in iskanje dokončne rešitve v okviru Bis v Baslu mogoče, če hrvaška vlada umakne pooblastili v tožbah, vloženih na hrvaških sodiščih. Gre za tožbe, ki se vodijo na račun Hrvaške in se nanašajo na t.i. prenesene devizne vloge, ki so bile v preteklosti varčevalcem že poplačane.

Umik tožb bi prispeval h končnemu dogovoru Ponovil je, da ni mogoče voditi pogajanj, če istočasno potekajo tožbe o isti zadevi pred hrvaškimi sodišči. Takšno ravnanje po besedah ministra ni v skladu z načelom dobre vere in ne s sprejetimi mednarodnopravnimi obveznostmi. Umik tožb bi pomembno prispeval h končnemu dogovoru o rešitvi problematike Ljubljanske banke in bi bil v Sloveniji podlaga za začetek postopka ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z EU v državnem zboru, so še sporočili z MZZ.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu danes niso želeli posebej komentirati tistega dela Erjavčevega odgovora, ki govori o umiku pooblastil kot pogoju za začetek postopka ratifikacije. "Hrvaška je imenovala Zdravka Rogića, slovenska stran pa Franceta Arharja. Onadva tudi opravljata svoje delo," so se na kratko odzvali na sedežu hrvaške diplomacije.

Postopek ratifikacije ni povezan z vstopom v EU Pusićeva je sicer pred kratkim ponovila nedavne izjave Rogića in Arharja, da bodo sporna pooblastila brez temelja, ko bo dosežena rešitev za spor o LB. Znano je tudi hrvaško stališče, da postopek ratifikacije ni povezan z reševanjem spora o LB, kar je v sredo v Zagrebu dejal tudi vodja delegacije Evropske komisije na Hrvaškem Paul Vandoren.

Da se državi glede starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev nekdanje LB skupaj obrneta na Bis, je Hrvaška Sloveniji uradno predlagala 2. oktobra, ko je Pusićeva pisala Erjavcu. Ministrica je v pismu izrazila pripravljenost Hrvaške, da se vprašanje LB rešuje v okviru nasledstva, torej Banke za mednarodne poravnave. Erjavec je to že dan kasneje označil za pomemben korak in ob tem poudaril, da ostane še drugi - umik pooblastil hrvaške vlade za postopke proti LB in NLB.

Ne spreglejte