Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karel Erjavec Ukrajina Rusija

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 18.18

8 let

Erjavec o krizi v Ukrajini: Hitre rešitve ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dialog o ukrajinski krizi bo dolgotrajen in naporen, hitre rešitve ne bo, je danes v Bruslju dejal zunanji minister Karl Erjavec.

EU čaka na izkupiček diplomatskih prizadevanj na predvidenem normandijskem vrhu v sredo v Minsku.

S sankcijami bodo še počakali Zunanji ministri EU so danes v Bruslju potrdili razširitev kazenskega seznama odgovornih za kršenje suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, sprejetega zaradi stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine, a njegovo uveljavitev so preložili na prihodnji ponedeljek.

Za zamik uveljavitve sankcij so se odločili na predlog ukrajinskega zunanjega ministra Pavla Klimkina, je pojasnil Erjavec. Klimkin je po njegovih besedah unijo v pismu pozval, naj z uveljavitvijo sankcij počaka na sredin vrh Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine v Minsku, da ne bi dajali Rusiji priložnosti za kakršne koli izgovore.

Kaj bo prinesel vrh v Minsku? Razširjeni seznam po Erjavčevih besedah začne veljati v ponedeljek, a v primeru napredka na vrhu v Minsku lahko unija odločitev tudi spremeni, pri čemer je minister opozoril na težavo tolmačenja izida vrha in definicije napredka.

Nemški in francoski zunanji minister Frank-Walter Steinmeier in Laurent Fabius danes kolegov nista podrobno obvestila o tem, kaj se dogaja v pogajanjih četverice in kakšne rezultate je mogoče pričakovati, je povedal Erjavec.

"A občutek je, da bo ta dialog dolgotrajen, naporen in da ne bo hitre rešitve," je dejal vodja slovenske diplomacije in opozoril, da mora prispevati tudi Ukrajina, od katere se pričakuje vrsta reform, tudi za decentralizacijo države.

Protizahodno razpoloženje v Rusiji doseglo zgodovinsko raven Protizahodno razpoloženje je v Rusiji doseglo zgodovinsko raven; velika večina Rusov ima namreč negativno stališče do ZDA in Evropske unije, je pokazala danes objavljena anketa.

Odnosi z ZDA, nekdanjim sovražnikom iz hladne vojne, pod ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom nikoli niso bili posebej topli, po izbruhu ukrajinske krize pred več kot letom dni pa so se še dodatno ohladili, je pokazala anketa neodvisnega ruskega inštituta Levada Center.

"Odkar opravljamo raziskave, še nismo videli tako agresivnega in odločnega razpoloženja do Zahoda," je povedal direktor inštituta Lev Gudkov.

Štiriindvajset odstotkov jih meni, da so odnosi z EU sovražni Osemdeset odstotkov vprašanih je izrazilo negativen odnos do ZDA, kar je za 44 odstotnih točk več kot januarja lani. Število ljudi, ki so odnose med Moskvo in Washingtonom označili za sovražne, se je povečalo za desetkrat – s štirih odstotkov januarja 2014 na 42 odstotkov januarja letos.

Kot kaže anketa, so se poslabšali tudi odnosi z Evropsko unijo. Delež ljudi, ki imajo negativen odnos do Evropske unije, se je povečal za več kot dvakrat – na 71 odstotkov. Štiriindvajset odstotkov jih meni, da so odnosi z EU zdaj sovražni, medtem ko jih je pred letom dni tako menilo le odstotek, 40 odstotkov jih je prepričanih, da so odnosi med Rusijo in EU napeti, lani jih je tako menilo devet odstotkov.

Pričakovano je skoraj polovica vprašanih odgovorila, da so odnosi z Ukrajino sovražni, medtem ko sta pred letom dni tako menila le dva odstotka ljudi.

Posledice agresivne propagande na ruski nacionalni televiziji Sedeminštirideset odstotkov vprašanih meni, da bi morala Rusija krepiti odnose z Zahodom, po drugi strani pa jih 36 odstotkov verjame, da bi se morali Washingtona in Bruslja izogibati. Devetinštiridest odstotkov jih tudi meni, da bi morala Rusija dobiti nazaj članstvo v skupini G8, ki ga je izgubila zaradi svoje vloge v ukrajinski krizi.

Gudkov je pojasnil, da je negativen odnos do Američanov in Evropejcev predvsem posledica agresivne propagande na ruski nacionalni televiziji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ne spreglejte