Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
14.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

18

Natisni članek

Evropa Turčija Recep Tayyip Erdogan

Sreda, 22. 3. 2017, 14.37

6 let, 6 mesecev

Erdogan grozi: Evropejci ne bodo mogli varno hoditi po ulicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

18

Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropejci po vsem svetu ne bodo mogli varno hoditi po ulicah, če se bodo vedli tako, kot se danes, je danes dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

"Če se boste še naprej tako vedli, jutri nikjer na svetu noben Evropejec, noben Zahodnjak ne bo mogel varno in mirno hoditi po ulicah," je v govoru v Ankari dejal Erdogan. Pri tem ni pojasnil, kaj natančno ima v mislih, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, namigoval pa naj bi, da čaka Evropejce enaka obravnava, kot so je po njegovem mnenju v Evropi deležni Turki in muslimani.


Preberite še:
Kako je turški "sultan" Erdogan začel ogrožati Evropo


Kot je namreč danes še dejal Erdogan, "Turčija ni država, ki bi se jo porivalo, zbadalo, igralo z njeno častjo, potiskalo njene ministre skozi vrata, tlačilo njene državljane na tla". Svet zelo pozorno opazuje dejanja Evrope, je dodal. "Mi kot Turčija pozivamo Evropo, naj spoštuje demokracijo, človekove pravice, svoboščine," je še dejal.

Več evropskih držav turškim ministrom preprečilo kampanjo 

Odnosi med Turčijo in Evropo so se močno zaostrili, odkar je več evropskih držav turškim ministrom preprečilo, da bi na njihovih tleh vodili kampanjo za potrditev ustavnih sprememb, ki bodo okrepile Erdoganove pristojnosti, na referendumu prihodnji mesec.

Ankara je menila, da tovrstno ravnanje spominja na nacistično Nemčijo, kritična je bila tudi zaradi domnevnega porasta rasizma in islamofobije v Evropi. Erdoganove večkratne primerjave z nacizmom so naletele na ostre obsodbe Evropske unije in vpletenih držav in sprožile krizo, ki zbuja dvome o možnosti preživetja turških prizadevanj za članstvo v EU.

Avstrijska koalicija je medtem dosegla delni dogovor o noveli zakona o zborovanjih. Po noveli zakona, ki je postala znana pod nazivom "lex Erdogan" oziroma v prevodu Erdoganov zakon, morajo biti tuje predvolilne prireditve napovedane najmanj teden dni vnaprej, vlada pa jih lahko prepove.

Novela je nastala kot odgovor na številna turška predreferendumska zborovanja v evropskih mestih, ki so jim Avstrijci glasno nasprotovali. Nekaj dogodkov s politiki turške Stranke za pravičnost in razvoj (SKP) je bilo namreč načrtovanih tudi v Avstriji.

Ne spreglejte