Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
6. 9. 2013,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenska vojska Afganistan

Petek, 6. 9. 2013, 11.07

8 let

Episcenter: Tri četrtine za umik slovenskih vojakov iz Afganistana

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Afganistan je odšel nov kontingent slovenske vojske, anketa Episcentra pa je razkrila, da 74 odstotkov vprašanih podpira umik naših vojakov iz dežele pod Hindukušem.

Slovenska vojska v prvi operaciji Severnoatlantskega zavezništva (Nato) zunaj Evrope sodeluje od marca 2004, ko je v operacijo v sestavo poveljstva Isafa in večnacionalne brigade v Kabulu napotila prvih 18 pripadnikov. Do danes je bilo v Afganistan napotenih okoli 1.150 pripadnikov Slovenske vojske. Trenutno je tam 19. kontingent z 58 pripadniki, njihovo delovanje pa se je prevesilo v sklepno fazo, saj se bodo v drugi polovici septembra vrnili v Slovenijo. 20. kontingent Slovenske vojske bo naloge v Afganistanu prevzel konec septembra. Glavnina kontingenta, ki ima 33 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske in dva civilna strokovnjaka, bo nastanjena v bazi Arena v Heratu. Poleg svetovanja afganistanskemu inženirskemu bataljonu in svetovanja korpusnemu poveljstvu bo opravljala še svetovanje v policijskih enotah afganistanskih varnostnih sil in zagotavljala nacionalno logistično podporo ter delovala v sestavi poveljstev sil Isaf.

V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Planet Siol.net avgusta opravila agencija Episcenter, na vzorcu 1008 anketirancev, jih je 74,1 odstotka odgovorilo, da bi morala Slovenija svoje vojake iz Afganistana umakniti. 25,2 odstotka jih je menilo, da tega ni treba storiti, manj kot en odstotek pa o tem nima mnenja.

Natova operacija Isaf se bo konec leta 2014 iztekla. Do tedaj Slovenija namerava svoje zdajšnje zaveze do Nata spoštovati, je pred časom dejal minister za obrambo Roman Jakič. Napovedal je, da bo Slovenija do jeseni sprejela odločitev o tem, ali in kako sodelovati v Afganistanu po letu 2014, ko se izteče mandat Isafa. Dodal je, da bi bila pri sprejemanju odločitve dobrodošla resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov na to temo. Podobno menijo še Nemčija, Norveška in Italija ter Švedska, ki je partnerica Nata.

Postopen umik svojih vojakov iz Afganistana, ki so ga ZDA z zaveznicami napadle po terorističnih napadih 11. septembra 2001, da bi z oblasti vrgli talibanski režim, je že pred časom napovedal predsednik Barack Obama. Vojna je bila dolga in krvava, po letu 2014 pa naj bi še večji del skrbi za varnost prevzele afganistanske sile.

Del mirovnih sil od leta 1997 Afganistan pa ni edina država, v kateri ima Slovenija svoje vojake v okviru mednarodnih operacij in misij. V teh sodelujemo od leta 1997, ko so v humanitarni operaciji ALBA v Albaniji sodelovali pripadniki zdravstvene enote Slovenske vojske in štirje častniki za povezavo. Danes slovenski vojaki sodelujejo na osmih območjih, v šestih različnih mednarodnih operacijah in misijah Nata, Evropske unije in ZN; ob Afganistanu še v Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Libanonu, dokler jih zaradi varnostnih razlogov niso pred kratkim umaknili tudi v Siriji, pa še v Makedoniji, Somaliji, Srbiji in Maliju.

Koliko pripadnikov Slovenske vojske je v posameznih misijah, si lahko ogledate v spodnjem grafu.

Ne spreglejte