Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2020,
12.43

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 okužba Hrvaška

Torek, 6. 10. 2020, 12.43

3 leta, 6 mesecev

Epidemija se ne umirja, tudi pri Hrvatih vztrajajo visoke številke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Hrvaška, koronavirus | Na Hrvaškem so potrdili še 287 okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 pa so umrli še štirje bolniki. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so potrdili še 287 okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 pa so umrli še štirje bolniki.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 4.849 testih potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 pa so umrli še štirje bolniki, je sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaški epidemiologi napovedujejo nove ukrepe za gostinske lokale, med drugim naj bi bile zaščitne maske obvezne v zaprtih delih lokalov.

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je danes potrdil, da se je število novih okužb v primerjavi s ponedeljkom, ko so potrdili 138 novih primerov, več kot podvojilo. V preteklih 24 urah so opravili tudi veliko več testov, teh je bilo od nedelje do ponedeljka 2.233.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V Sloveniji potrdili 189 novih okužb, umrli še trije bolniki #video

Največ novih okužb spet na območju Splita

Glede na danes objavljena poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novih primerov okužb spet potrjenih v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer so našteli 62 novih primerov. Med njimi je devet študentov študija v angleškem jeziku na splitski medicinski fakulteti in delavec splitske ladjedelnice Brodosplit, je potrdil tamkajšnji štab civilne zaščite.

Največ novih okužb so na Hrvaškem spet potrdili na širšem območju Splita. | Foto: Ana Kovač Največ novih okužb so na Hrvaškem spet potrdili na širšem območju Splita. Foto: Ana Kovač

Na območju Zagreba so v preteklih 24 urah zabeležili 56 novih okužb, medtem ko je bilo 25 novih primerov odkritih v Dubrovniško-neretvanski županiji, 24 pa v Liško-senjski županiji. V Primorsko-goranski županiji so potrdili štiri, v Istrski pa eno novo okužbo. Na Hrvaškem je trenutno aktivnih 1.588 okužb. V bolnišnicah se zdravi 334 bolnikov, med njimi jih je 24 priključenih na ventilatorje, je sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 18.084 ljudeh. Zaradi bolezni covid-19 so do zdaj umrle 304 osebe. Okrevalo je 16.192 ljudi. Do zdaj so skupaj izvedli nekaj manj kot 333.300 testov, je še sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite.

Hrvaška, Rabac
Novice Slab obisk turistov na Hrvaškem, september je bil porazen

Porast bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah

Pri naših južnih sosedih se je v zadnjem času okrepilo število okuženih z novim koronavirusom, ki jih zdravijo v bolnišnicah. Zaradi tega hrvaški epidemiologi obravnavajo tudi strožje ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Med drugim načrtujejo tudi obvezno uporabo mask v vseh zaprtih prostorih, razen v zasebnih gospodinjstvih. Maske naj bi nosili tudi v gostinskih lokalih, je v ponedeljek napovedal hrvaški epidemiolog Branko Kolarić.

Pojasnil je, da mask ne bo treba uporabljati za mizo v restavracijah in barih, temveč pri vstopu in izhodu iz gostinskih lokalov kot tudi med zapuščanjem mize in ob obiskih stranišč. O obravnavanih ukrepih se bodo predstavniki nacionalnega štaba civilne zaščite do konca tedna še pogovarjali z gostinci, poroča STA.

Koronavirus v Nemčiji
Novice Porast okužb v Evropi: Nemci blizu rekordnih številk

V BiH porast umrlih za covidom-19

V Bosni in Hercegovini je v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 15 ljudi, kar je porast v primerjavi s ponedeljkom, ko so potrdili devet smrti. Iz države poročajo še o 261 novih okužbah z novim koronavirusom. V Srbiji so medtem potrdili 120 novih okužb, v Črni gori in Severni Makedoniji pa po 225.

Od vseh okužb v BiH so jih 198 potrdili v Federaciji BiH, kjer je zaradi covida-19 umrlo 11 ljudi. V Republiki srbski so medtem potrdili 63 okužb in štiri smrti, poročajo lokalne zdravstvene oblasti.

Potem ko so zadnjih deset dni na območju Sarajeva poročali o upadu števila okužb, so danes potrdili porast z 39 novimi okuženimi. Še vedno imajo več okuženih v Banjaluki, kjer so v zadnjem dnevu potrdili še 18 primerov, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije v BiH Victor Oslavzky je opozoril, da bi se morale oblasti osredotočiti na učinkovito odkrivanje stikov okuženih oseb, saj da bi tako lahko še najbolj nadzorovali novi koronavirus.

Od začetka epidemije so v BiH skupno potrdili 28.710 okužb in 903 smrti.

Srbske oblasti so medtem v zadnjih 24 urah ob več kot 7000 testiranjih potrdili 120 novih primerov okužb, potem ko so jih dan prej potrdili le 51. Umrla je še ena oseba, skupno 757. Na ventilatorju je trenutno 19 bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Več okužb so danes potrdili tudi v Severni Makedoniji, kjer imajo 225 novih primerov, od tega 120 v Skopju. Covid-19 je terjal še osem življenj. So pa v državi doslej potrdili 19.096 okužb, od tega je ozdravelo 15.645 ljudi, umrlo pa 768. Trenutno imajo 2683 aktivnih okužb, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Črni gori pa so v zadnjem dnevu potrdili še 225 okužb, umrlo pa je šest ljudi. Trenutno imajo 3839 aktivnih primerov okužb. Skupno pa so v državi potrdili 12.584 okužb, od tega je umrlo 188 ljudi.

V Črni gori sicer sumijo, da se je z novim koronavirusom okužil tudi metropolit srbske pravoslavne cerkve Amfilohije. Zaradi slabšega počutja so ga namreč sprejeli v bolnišnico, trenutno pa še čakajo na rezultat testiranja.  (STA)

Ne spreglejte