Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
19.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irska konji

Četrtek, 19. 5. 2011, 19.57

7 let, 12 mesecev

Elizabeta II. se je na Irskem posvetila konjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanska kraljica Elizabeta II. se je v nadaljevanju zgodovinskega obiska na Irskem po dveh dnevih državniških poslov lahko posvetila svoji veliki ljubezni - konjem.

Obiskala je namreč državno konjušnico v Kildareju na vzhodu države. Kraljica, ki pri 85 letih še vedno jezdi, si je za obisk vzela dalj časa. Prvi obisk izven Dublina, odkar je dopotovala na Irsko Obisk konjušnice je prvi obisk kraljice izven Dublina, odkar je v torek dopotovala na Irsko. Upravitelj konjušnice John Osbourne je kraljici med drugim pokazal najboljše žrebce v državi Jeremyja, Amadeusa Wolfa in nepremagljivega Spirita. Irska je znana po vzreji čistokrvnih konj Irska je tretja država na svetu, ko gre za vzrejo čistokrvnih konj; njen delež je 11-odstoten. Kraljica naj bi si obiska irske državne konjušnice želela že leta. Njen soprog princ Philip je konjušnico zapustil predčasno, saj se je udeležil sprejema v Dublinu, kraljica pa naj bi neuradno obiskala še nekaj drugih konjušnic, česar pa uradni viri niso potrdili.

Na večerji bodo predstavili irsko in britansko modo Kraljica bo skupaj z britanskim veleposlanikom gostila slovesno večerjo za irske dostojanstvenike, na kateri bodo med drugim predstavili irsko in britansko modo. Dogodka se bo udeležilo kakih 2000 gostov. V petek, zadnji dan štiridnevnega obiska, bo kraljica odšla na ogled znamenitih turističnih točk. Med drugim bo obiskala srednjeveški kraj Cashel, ki naj bi ga obiskoval zaščitnik Ircev, svet Patrick, in mesto Cork.

Kraljica je imela sicer v sredo zvečer na državniški večerji, ki jo je gostila irska predsednica Mary McAleese, svoj edini javni govor med obiskom. Na večerji na dublinskem gradu je bil tudi britanski premier David Cameron.

Poklon Ircem, ki so padli v britanskih uniformah Pred tem je Elizabeta II. obiskala spominski park, posvečen padlim Ircem v prvi svetovni vojni. Nato se je odpravila še na stadion Croke Park v Dublinu, kjer so britanske sile leta 1920 ubile 14 civilistov. Že v torek je kraljica skupaj z irsko predsednico obiskala eno izmed najbolj občutljivih točk potovanja - spominski vrt v Dublinu, posvečenem padlim v boju za irsko neodvisnost.

Gre za prvi obisk britanskega monarha na Irskem Potovanje Elizabete II., katerega cilj je dokončna sprava med državama, zaradi strahu pred morebitnimi napadi odpadnikov Irske republikanske armade (Ira), spremlja največja varnostna operacija v zgodovini Irske. To je prvi obisk britanskega monarha na irskih tleh, odkar se je država leta 1922 ločila od Združenega kraljestva.

Ne spreglejte