Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2022,
8.08

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

20

Natisni članek

kriza vlada Velika Britanija Boris Johnson

Četrtek, 7. 7. 2022, 8.08

1 leto, 9 mesecev

Johnson tudi uradno odstopil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

20

Britanski premier Boris Johnson je danes odstopil s čela konservativne stranke in imenoval nov kabinet, ki bo z njim na čelu do jesenskega imenovanja novega premierja opravljal tekoče posle. Johnsonova odločitev sledi odstopu več kot 50 funkcionarjev iz vlade, potem ko so to v minulem letu pretresli številni škandali.

"Jasno je, da je volja parlamentarne konservativne stranke, da se izbere nov vodja te stranke in s tem tudi nov predsednik vlade," je na Downing Streetu 10 dejal 58-letni Johnson, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodal je, da bi se moral postopek izbire novega voditelja začeti zdaj, časovnica pa bo objavljena prihodnji teden. V odstopnem govoru je še dejal, da je "žalosten, ker zapušča najboljšo službo na svetu".

Po treh burnih letih na položaju, ki so jih zaznamovali brexit, pandemija covid-19 ter skoraj neprekinjene afere in očitki na račun Johnsonovega laganja, bo premier v odhodu po poročanju BBC skupaj z danes imenovanim kabinetom tekoče posle opravljal do letnega kongresa konservativne stranke v začetku oktobra.

Trenutna britanska zunanja ministrica in potencialna kandidatka za premierko Liz Truss se je na odstop odzvala s tvitom, v katerem je zapisala, da se je premier odločil pravilno, poroča BBC.

Omenjeno časovnico sicer določa t. i. odbor 1922, ki ga sestavljajo torijski poslanci, ki niso ministri. Po zadnjih informacijah naj bi število kandidatov za novega vodjo stranke še pred poletjem zmanjšali na dva.

Na Johnsonov odstop so se že odzvali številni britanski politiki, med drugim vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer, ki je pozdravil njegov odhod s položaja vodje stranke in obenem zahteval, da nemudoma odstopi tudi s položaja premierja.

"Njegova lastna stranka se je odločila, da je čas za to, zato ga ne morejo naslednjih nekaj mesecev vsiljevati državi," je po navedbah BBC izjavil Starmer in dodal, da bodo po potrebi laburisti vzeli stvari v svoje roke in v imenu nacionalnega interesa vložili glasovanje o nezaupnici. "Spremembe ne potrebujemo le na samem vrhu, ampak tudi v vladi. Potrebujemo laburistično vlado," je sklenil vodja opozicije.

Britanska notranja ministrica Priti Patel je nekaj minut pred premierjevim odstopnim govorom prav tako prek Twitterja sporočila, da bo še naprej vodila notranje ministrstvo, saj da njen položaj zahteva, da ostane "popolnoma osredotočena na delo vlade in britansko nacionalno varnost", še navaja BBC.

Johnsonov mandat poln škandalov in odstopov 

Do vala odstopov Johnsonovih ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v vladi je prišlo po tem, ko je Johnson povzročil škandal z imenovanjem Chrisa Pincherja, predhodno obtoženega, da je pijan otipaval dva moška. Johnson je sprva dejal, da o obtožbah ne ve nič, toda nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019. Naposled je le priznal, da je bilo Pincherjevo imenovanje "napaka" in se zanj opravičil.

Nato je na parlamentarnem zaslišanju v sredo kljub številnim kritikam zaradi škandalov njegove vlade zavrnil vse pozive k odstopu in svojo odločitev utemeljeval z dolžnostjo do uresničevanja mandata, ki so mu ga volivci podelili leta 2019. Zavrnil je tudi pozive laburistične opozicije, naj razpiše predčasne parlamentarne volitve, in dejal, da si po njegovi oceni nihče v državi ne želi, da bi se politiki zdaj ukvarjali s predvolilno kampanjo.

Kljub pritiskom je Johnson vztrajal, da je vlada še naprej osredotočena na pomoč družinam po vsej državi pri reševanju krize zaradi naraščajoče inflacije, in napovedal, da bo znižal davke za 30 milijonov državljanov. "Ravno v težkih časih, ko se država spoprijema s pritiski na gospodarstvo in svoje proračune ter ko se soočamo z največjo vojno v Evropi v zadnjih 80 letih, se pričakuje, da bo vlada nadaljevala svoje delo in da ne bo odšla," je takrat povedal v izjavi za javnost.

Johnsona so škandali sicer bremenili že prej. Posebej je odmevala t. i. afera Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu 10 v času, ko je v Veliki Britaniji veljalo zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covid-19. Kasneje je sledilo tudi glasovanje o nezaupnici Johnsonu med torijskimi poslanci, ki ga je ta komaj preživel.

Boris Johnson
Novice Johnsonovo vlado pretresla nova odstopa
Novice Britanski premier s to gesto nasmejal svet #video
Boris Johnson
Novice Britanskega premiera pozivajo k odstopu
Ne spreglejte