Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2013,
7.25

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pobeg iz zapora Egipt Kairo protest Mohamed Mursi policist eksplozija

Ponedeljek, 19. 8. 2013, 7.25

4 leta, 10 mesecev

Egiptovski zunanji minister prepričan, da je Egipt na pravi poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Egiptovski zunanji minister Nabil Fahmi je zatrdil, da je Egipt kljub krizi "na pravi poti". Oblasti ostajajo zavezane uresničitvi načrta, ki predvideva izvedbo volitev prihodnje leto, je dejal.

"Da, je kriza, a smo na pravi poti in verjamem v prihodnost," je dejal Fahmi po srečanju s sudanskim kolegom Alijem Kartijem. "Prihodnji politični sistem v državi bo demokratičen, odprt režim in glede na ustavna pravila, ki bo kmalu napisana, odprt za vse," je zatrdil.

"Naša prioriteta je nacionalna varnost Egipta" Obenem je posvaril, da bo moral vsakdo, ki se bo zatekel k nasilju, odgovarjati "pred zakonom" in poleg tega ne bo mogel sodelovati pri oblikovanju egiptovske prihodnosti. "Naša prioriteta je nacionalna varnost Egipta," je še dejal.

Fahmi, nekdanji veleposlanik v ZDA, je kot zunanji minister prisegel v okviru začasne vlade, potem ko je vojska 3. julija odstavila predsednika Mohameda Mursija. Vojska se je za odstavitev Mursija, ki je lani postal egiptovski prvi demokratično izvoljeni predsednik, odločila po množičnih protestih proti njemu.

A vse odtlej je Egipt ujet v primež nasilja, saj podporniki Mursijeve Muslimanske bratovščine, zahtevajo njegovo vrnitev na oblast. Samo minulo sredo je v spopadih med Mursijevimi privrženci in varnostnimi silami, ki so posredovale za odstranitev dveh protestniških taborov v Kairu, umrlo skoraj 800 ljudi. Nasilje policije je sprožilo številne mednarodne obsodbe.

Jordanski premier pozval egiptovsko vojsko, naj ostane trdna in močna Jordanski premier Abdulah Nsur je po drugi strani pozval egiptovsko vojsko, naj ostane "trdna in močna". "Če gre egiptovska vojska, gre Egipt," je prepričan jordanski premier. Že pred tem je v petek jordanski zunanji minister Naser Judeh dejal, da Jordan podpira prizadevanja Egipta "v boju proti terorizmu".

V zaporu ubitih 36 islamistov, na Sinaju 24 policistov Nasilje v Egiptu tudi sicer ne pojenja. V zaporu blizu Kaira je bilo ob poskusu pobega ubitih 36 islamistov, na Sinajskem polotoku pa je eksplodiral avtobus poln policistov, najmanj 24 jih je izgubilo življenje.

V zaporu na severu Kaira, v katerem je zaprtih več sto islamistov, so izbruhnili nemiri. Zaporniki so poskušali pobegniti, 36 pa se jih je zadušilo zaradi solzivca. Večino zapornikov so oblasti aretirale v zadnjih dneh v akcijah proti podpornikom Mohameda Mursija. Varnostne sile so uporabile solzivec, da bi zapornike zaustavile pri pobegu, so sporočili z egiptovskega notranjega ministrstva.

V napadu na Sinajskem polotoku pa je bilo ubitih najmanj 24 egiptovskih policistov, navajajo varnostni viri. Neznani napadalci so z raketami in strelnim orožjem napadli dva avtobusa, na katerih so bili policisti na poti iz mesta Rafa, ki leži na meji z Gazo. Več policistov je bilo v napadu ranjenih. Skrajneži s severa Sinajskega polotoka blizu izraelske meje so okrepili napade na varnostne sile in druge cilje po 3. juliju, ko je vojska odstavila Mursija.

Zadnji val nasilja v Egiptu se je razplamenel v sredo, ko so varnostne sile krvavo razbile protestniška tabora podpornikov Mursija. Nasilje je od srede terjalo že več kot 800 življenj, na tisoče ljudi je bilo ranjenih ali aretiranih.

Visoki diplomati EU o krizni situaciji v Egiptu O krizi v Egiptu bodo razpravljali tudi visoki diplomati EU. Veleposlaniki 28 držav članic EU se bodo namreč sestali v pogovorih v Bruslju. Ocenili bodo razmere v tej državi ter po pričakovanjih tudi napovedali izredno srečanje zunanjih ministrov EU o tem vprašanju v prihodnjih dneh. Do zdaj so sicer nasilje v Egiptu obsodile že tako inštitucije EU kot države članice Unije.

Pri uradu visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton so napovedali, da bodo veleposlaniki na srečanju "uskladili stališča držav članic in EU ter morebitne akcije". Srečanju pa naj bi v naslednjih dneh morebiti sledila seja zunanjih ministrov Unije. Naslednje redno srečanje ministrov je sicer načrtovano za 6. in 7. september v Vilni.

K posredovanju pozvala že Hollande in Merklova Na napete razmere v Egiptu se je EU nazadnje odzvala v nedeljo. Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, sta egiptovsko vojsko in začasno vlado v skupni izjavi opozorila, da bo EU ponovno preučila svoje odnose z Egiptom, potem ko nasilje tam še ni ponehalo in se sprte strani v Egiptu niso vrnile k političnemu dialogu in demokratičnemu procesu, ki bi vodil do predčasnih volitev in oblikovanja civilne vlade.

K nujnemu evropskemu posvetovanju in srečanju zunanjih ministrov EU o krizi v Egiptu sta sicer že prejšnji teden pozvala francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Hladnokrvna glede stanja v Egiptu ni ostala niti Velika Britanija.

Ne spreglejte