SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Economist in Financial Times: Ni nujno, da bo Bratuškovi uspelo sestaviti vlado

4

termometer

Hrvaški mediji še naprej ugibajo, kaj pomeni izvolitev Alenke Bratušek na položaj mandatarke, strinjajo pa se, da se pri ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe ne bo spremenilo nič bistvenega.

Ni pričakovati, da bo prihodnja slovenska premierka Alenka Bratušek bolj popustljiva, kot je bila vlada Janeza Janše, ki je vstop Hrvaške v Evropsko unijo pogojevala z rešitvijo spora LB-ja po volji Ljubljane, poudarja današnji Novi list. Jutarnji list ocenjuje, da bo vrnitev Karla Erjavca na čelo zunanjega ministrstva dobra za Hrvaško.

Rušenje Janše ne bo rešilo problema ratifikacije pristopne pogodbe Rušenje Janeza Janše in imenovanje nove mandatarke ne bosta niti samodejno rešila vprašanja ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe niti pospešila postopka, čeprav na Hrvaškem ravno Janšo dojemajo kot glavno oviro pri načrtovanem julijskem vstopu Hrvaške v EU, piše reški časnik.

Ob tem dodaja, da je Bratuškova sicer spremenila običajno retoriko, ki jo je bilo mogoče slišati iz Ljubljane, vendar pa bo ratifikacija ostala predmet neverodostojnih notranjepolitičnih obračunov v Sloveniji do samega sprejetja hrvaške pristopne pogodbe v državnem zboru.

Bratuškova se mora prebiti iz Jankovićeve in Kučanove sence Kot pojasnjuje, se mora Bratuškova tudi prebiti iz sence svojih močnih političnih sponzorjev, Zorana Jankovića in Milana Kučana. Ob tem ne gre pozabiti, da Kučan ni bil brez vpliva na to, kako je Slovenija v 90. letih prejšnjega stoletja ustvarjala problem LB-ja.

Opozarja, da ratifikacija ni zgolj v rokah nove parlamentarne večine in da potrditev hrvaške pristopne pogodbe ne bo mogoča brez glasov Janševe SDS. Spominja, da je Janša leta 2009 iz opozicije pogojeval ratifikacijo hrvaške pogodbe z zvezo Nato s potrditvijo državnega proračuna za leto 2007. "Zato niti danes, ko je Janša znova v opoziciji, ni treba dvomiti o njegovi sposobnosti novega izsiljevanja," poudarja časnik.

Bratuškova vlade ne bo sestavila pred 10. marcem Dodaja, da je veliko vprašanje, kako hitro bo Bratuškovi uspelo sestaviti novo vlado, ter ocenjuje, da ji verjetno ne bo uspelo pred 10. marcem, ko je Janša napovedal srečanje s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem, na katerem naj bi potrdila rešitev spora o LB-ju. Za srečanje z Milanovićem, ki je vprašljivo, bo Janša potreboval zeleno luč nove vlade, kar je malo verjetno.

"Hrvaška se je zaradi nedejavnosti svoje vlade ter pomanjkanja odločnosti in pobude privedla v najslabše mogoče stanje, ko je njena evropska usoda odvisna od nevihte na morju slovenske notranje politike," sklene časnik.

Jutarnji list o Erjavcu: Gre za človeka, ki se je dogovoril za rešitev spora o LB-ju Jutarnji list piše, da bi bila vrnitev Karla Erjavca na položaj zunanjega ministra potencialno dober scenarij za Hrvaško, ker gre za človeka, ki se je dogovoril za rešitev spora o LB-ju in lahko nadaljuje svoje delo. Omenja tudi današnji kongres stranke DeSUS, na katerem obstaja možnost, da bo stranka zahtevala ministrstvo za družino in socialne zadeve namesto zunanje politike.

Večernji list trdi, da bo ravno radikalizacija odnosov med slovenskimi strankami največji izziv za Bratuškovo, če ji bo uspelo oblikovati vlado. Meni, da se ne spodobijo primerjave slovenske mandatarke ne z igralko Geeno Davies ne z italijanskim politikom Silviom Berlusconijem, ki jih je mogoče slišati v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin