SiolNET. Novice Svet
2,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dvig morja za 40 centimetrov? Vse bolj verjeten je najslabši scenarij.

2,46

termometer

polarni led |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trajni izpusti toplogrednih plinov bi lahko gladino morja v tem stoletju zvišali za skoraj 40 centimetrov, saj se ledene plošče na Antarktiki in Grenlandiji še naprej topijo, je razvidno iz ta teden objavljene mednarodne študije, ki jo je pripravilo več kot 30 raziskovalnih inštitutov.

Ogromne ledene gmote vsebujejo dovolj zamrznjene vode, da lahko močno dvignejo gladino morja, raziskovalci pa so vse bolj zaskrbljeni, da hitrost taljenja sledi najslabšim možnim scenarijem Združenih narodov (ZN), poroča STA.

Strokovnjaki iz več kot 30 raziskovalnih ustanov so v študiji za izvedbo več računalniških modelov uporabili podatke o temperaturi in slanosti oceanov, s tem pa prišli do simulacij potencialnih izgub ledu na ledenikih Grenlandije in Antarktike.

polarni led | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pri tem so izpostavili dva podnebna scenarija - po prvem bo človeštvo še naprej onesnaževalo planet po trenutnih stopnjah, po drugem pa bo izpuste dramatično zmanjšalo do leta 2100.

Ogrožene stotine milijonov ljudi

Če se bo uresničil prvi scenarij, bo izguba ledu na Antarktiki do konca stoletja gladino morja zvišala za 30 centimetrov, izguba ledu na Grenlandiji pa še za dodatnih devet centimetrov.

Tolikšno zvišanje gladine morja bi imelo za svet uničujoče posledice, saj bi okrepilo uničevalno moč neviht, obalne regije, kjer domuje na stotine milijonov ljudi, pa izpostavilo ponavljajočim se resnim poplavam, piše STA.

polarni led | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi po najboljšem scenariju se bo gladina morja dvignila

Tudi če se bo uresničil drugi scenarij, bo taljenje ledu na Grenlandiji gladino morja do leta 2100 zvišalo za okoli tri centimetre.

"Ni presenetljivo, da bo, če bomo še bolj segrevali planet, izgubljenega več letu," je študijo pospremil Anders Levermann s potsdamskega inštituta za spremljanje vplivov podnebnih sprememb. Kot je dodal, sta hitrost taljenja ledu in posledično naraščanje gladine morja v naših rokah.

Oblak, veter Digisvet Kot da je že leto 2100: padel je ekstremni vremenski rekord

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin