Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 2. 2015,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Twitter

Torek, 10. 2. 2015, 13.09

8 let

Države, ki zahtevajo največ izbrisov tvitov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Turčija je država, ki je zahtevala največ izbrisov izjav na Twitterju, sledita pa ji Rusija in Nemčija.

Twitter vsak mesec uporablja 288 milijonov ljudi in tega se zavedajo tudi vlade. Te so po poročilu, ki ga je izdalo podjetje Twitter, lani za 84 odstotkov povečale število zahtev po izbrisu določenih tvitov.

Twitter že tri leta izdaja letna poročila o transparentnosti. V letošnjem poročilu so bili presenečeni nad povečanjem zahtev vlad, da se s Twitterja izbriše določena vsebina. Največ zahtev jim je lani posredovala Turčija, skupno 477, sledita ji Rusija z 91 zahtevami in Nemčija s 43. Skupno je bilo izbrisanih 85 računov in 1.982 tvitov.

Slovenije ni na seznamu Turčija, ki je v zadnjem letu na internetu napovedala vojno svobodi izražanja, je zahtevala za 156 odstotkov več izbrisov kot leto prej. Še več jih je zahtevala Rusija, kar 184 odstotkov več kot leto prej. Največji skok pri številu zahtev pa je imela Nemčija, kar dva tisoč odstotkov več kot leto prej. Na seznamu držav, ki so zahtevale izbrise, so tudi tri nove države: Argentina, Kazahstan in Kenija. Slovenije lani ni bilo med državami, ki bi zahtevale izbrise izjav na Twitterju.

Vsebina, ki moti vlade posameznih držav, je različna. Iz Brazilije so recimo prejeli 27 zahtev za izbris, od tega jih je bilo kar 18 povezanih z volitvami oktobra lani. Z Nizozemske so prejeli 14 zahtev, ki jih je izdal nizozemski urad za preprečevanje internetne diskriminacije Meldpunt Discriminate Internet. Vse zahteve so se nanašale na tvite z nelegalno diskriminacijo. Tudi v Nemčiji se večina zahtev za izbris navezuje na diskriminacijo, poleg tega pa še na uporabo prepovedanih simbolov, en primer pa je bil povezan s poslovnim obrekovanjem.

Iz Rusije največ zahtev cenzorjev Iz Rusije so dobili eno sodno odločbo in 89 zahtev Roskomnadzora, ruske agencije za nadzor telekomunikacij, množičnih medijev in informacijski tehnologij, kar je le olepšan izraz za cenzurno pisarno.

Pri Twitterju povečano število ruskih zahtev pripisujejo ruskemu zakonu številka 398, ki ruskim oblastem dovoljuje omejevanje internetnih vsebin, ki so "ekstremistične" ali vodijo k "množičnemu uporu". Pri Twitterju so zatrdili, da so zavrnili kar nekaj zahtev ruske vlade, da utišajo znane kritike ruske oblasti, prav tako pa so zavrnili tudi zahteve po omejevanju svobode govora v zvezi z mirnimi protesti v Ukrajini.

Turčija pošilja sodne odločbe V Turčiji je največ zahtev za izbris vsebine, 328, prišlo s sodnimi odločbami, turške vladne agencije pa so poslale 149 zahtev. Zahteve se po vsebini razlikujejo – od kršenja človekovih pravic do obrekovanja zasebnika ali vladnih uradnikov.

Pri Twitterju zagotavljajo, da so sodne pritožbe vložili za 70 odstotkov turških zahtev za izbris vsebin, predvsem tam, kjer menijo, da bi zahteva za izbris vplivala na svobodo govora. Na turških sodiščih so upoštevali manj kot pet odstotkov njihovih pritožb.

Polovica vseh zahtev o identiteti iz ZDA Poleg povečanega števila zahtev za izbris vsebine so v poročilu zapisali tudi, da se je lani povečalo število zahtev za posredovanje podatkov o uporabniku računa. Skupno je število zahtev naraslo za 40 odstotkov, na prvem mestu pa so Združene države Amerike. Od 7.144 lanskih zahtev je Amerika zahtevala polovico vseh, kar 3.229. Twitter trdi, da so se v 80 odstotkih primerov pritožili. Iz Rusije so prejeli sto zahtev in vse zavrnili, prav tako so zavrnili vse turške zahteve, od koder so dobili 496 zahtev za odkritje identitete uporabnika računa na Twitterju. Zanimivo pa je, da je na drugem mestu med državami z največ tovrstnimi zahtevami Indija, ki je lani poslala 1.938 zahtev za odkritje identitete. V poročilu Twitter ni posebej komentiral tega podatka.

"Poročilo osvetljuje zahteve vlad v zvezi z vsebinami na Twitterju. Objava poročila in objavljanje zahtev vlad je preprosto edina prava stvar, ki jo lahko naredimo, še posebej v času, ko se povečuje zaskrbljenost zaradi povečanega nadzorovanja oblasti," je v poročilu zapisal Jeremy Kessel, vodja Twitterjevega oddelka za globalne pravne zadeve.

Ne spreglejte