Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
vročinski val ZDA

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 9.29

3 leta, 1 mesec

Drugi vročinski val v ZDA: požari in temperature nad 50 stopinj Celzija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20

Zahodni del ZDA je zajel drugi vročinski val letošnjega leta, ki sledi prvemu junijskemu valu. V Las Vegasu so v soboto namerili rekordnih 47 stopinj Celzija, v kalifornijski Dolini smrti pa že v petek 54 stopinj in v soboto 53 stopinj Celzija.

Hudo vročino spremljajo številni požari v naravi od Idaha preko Oregona, Nevade, Arizone in Kalifornije. V nedeljo je v Arizoni strmoglavilo manjše letalo, ki je nadziralo velik požar v podeželskem okrožju Mohave, pri čemer sta umrla oba člana posadke. Požar je sprožila strela severozahodno od Phoenixa.

Oblasti v zahodnih ameriških zveznih državah pozivajo ljudi, naj varčujejo z elektriko v času hudega vročinskega vala, ker so električna omrežja zaradi povečane uporabe klimatskih naprav preobremenjena. Zaradi požara v Oregonu ne delujejo trije daljnovodi do Kalifornije, ki je ostala brez 5.500 megavatov elektrike. Požar je doslej uničil 580 kvadratnih kilometrov površine v nacionalnem parku Fremont-Winema.

Bolj proti jugovzhodu je izbruhnil požar zaradi dveh strel in 72 kilometrov severno od jezera Tahoe doslej uničil 339 kvadratnih kilometrov površine. V soboto je preskočil državno avtocesto 395, ki se je v nedeljo spet deloma odprla, in v zaselku Doyle, ki ima 600 prebivalcev, uničil več poslopij. Požar poganjajo temperature ozračja, ki se gibljejo okoli 37 stopinj Celzija.

V kalifornijskem Palm Springsu so v soboto namerili kar 49 stopinj Celzija, prebivalce pa k varčevanju z energijo pozivajo tudi v Nevadi. Več požarov, ki so jih povzročile strele, divja tudi v državi Idaho.

Vročinski val ZDA
Novice Vročinski val na severozahodu ZDA terjal več kot sto življenj, v Kanadi pa več sto
ZDA vročina
Novice V ZDA in Kanadi padajo vročinski rekordi
Ne spreglejte