SiolNET. Novice Svet
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dramatično dogajanje na meji med Kolumbijo in socialistično Venezuelo #video

1,13

termometer

Kolumbija je angažirala tri tisoč vojakov, katerih naloga je omejevanje vedno večjega števila nezakonitih migrantov, ki hočejo iz obubožane Venezuele priti v njihovo državo.

Video: AP

Kolumbija je poleg tega začela s težko mehanizacijo uničevati nekatere obmejne ceste, po katerih se odvija nezakonit pretok ljudi, hrane in bencina med državama, poroča AP.

Kolumbijski predsednik: Migracije morajo biti zakonite

Po mnenju kolumbijskih oblasti je v njihovi državi trenutno 600 tisoč Venezuelcev, kar je dvakrat več kot pred pol leta. Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos želi biti solidaren z Venezuelci, zato bo država zanje odprla migrantske centre. Ob tem je poudaril, da se morajo vse migracije odvijati varno in zakonito.

Gospodarstvo že tako obubožane socialistične Venezuele se bo po napovedih mednarodnega denarnega sklada letos skrčilo še za 15 odstotkov. V državi že dlje časa primanjkuje hrane, zdravil, gotovine in drugih temeljnih življenjskih potrebščin. Cene so lani zrasle kar za 2.600 odstotkov, letos pa se bodo predvidoma zvišale še za 2.300 odstotkov.

Več kot pol milijona jih je pobegnilo v Kolumbijo

Številni se v boju za preživetje odločijo za ropanje in plenjenje trgovin z živili, več kot pol milijona Venezuelcev pa je pred vse bolj zaostreno gospodarsko krizo v domači državi lani pobegnilo v Kolumbijo. Ob tem je na desettisoče Venezuelcev redno prečkalo mejo med državama, da so v zahodni sosedi kupovali hrano in zdravila, poroča STA.

Venezuela ima sicer največje zaloge nafte na svetu in je bila nekoč ena od najbogatejših južnoameriških držav, a po dveh desetletjih socialistične vlade in slabega vodenja državnih naftnih podjetij zdaj doživlja največjo krizo v zgodovini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin