Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
7.16

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boston maraton osumljenec napad

Sobota, 20. 4. 2013, 7.16

5 let

Drama v Bostonu končana, drugi osumljenec huje ranjen (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"UJET!!! Lova je konec. Iskanje je končano. Teror je končan in pravica je zmagala. Osumljenec v naših rokah," je po prijetju še drugega osumljenca za bombni napad sporočila bostonska policija.

Bostonska policija je ujela še drugega osumljenca napada na bostonskem maratonu. Policijski lov na dva brata – Tamerlana in Džoharja Carnajeva – ki naj bi bila odgovorna za napad na maratonu v Bostonu, je torej končan. Zdravstveno stanje hudo poškodovanega osumljenca za teroristični napad na bostonskem maratonu ostaja resno. Džohar Carnajev, ki so ga aretirali v petek zvečer, je med drugim izgubil veliko krvi. Bolnišnica, kjer ga zdravijo, je sicer strogo zavarovana.

V bolnišnici pa se še vedno zdravi 57 ljudi, ki so bili poškodovani v napadih, med njimi so trije v kritičnem stanju, poroča CNN.

Obsežna policijska akcija Drugi osumljenec za ponedeljkov bombni napad na cilju bostonskega maratona 19-letni Džohar Carnajev, se je zatekel v čoln na dvorišču ene od hiš v predmestju Bostona Watertown. Policija je bila bolj previdna, ker je obstajala nevarnost, da ima Carnajev pri sebi eksploziv. Policija ga je obkolila in po dveurni izmenjavi ognja je Carnajeva zajela skupina pripadnikov FBI. Po strelskem obračunu je pristal v bolnišnici, kjer so njegovo zdravstveno stanje označili za resno.

Domnevni ponedeljkov napadalec je sedaj v bolnišnici Beth Israel v Bostonu. Davis je kasneje pojasnil, da je bil Carnajev ranjen že v izmenjavi ognja s policijo v noči, ko je bil ubit njegov starejši brat Tamerlan. Priznal je še, da jim je pobegnil, odkrili pa so ga po srečnem naključju. Čoln, v katerem se je skrival pobegli najstnik, je bil namreč zunaj varnostnega območja, v katerem je osumljenca za teroristični napad noč in dan iskalo več tisoč policistov.

Carnajeva je odkril lastnik čolna, ki je po več urah upoštevanja policijskega priporočila prebivalcem, naj ne zapuščajo hiš, stopil na dvorišče. Zagledal je krvave sledi, ki so vodile do čolna, in pogledal vanj. Našel je okrvavljenega mladeniča in poklical policijo, ob približno istem času pa je policijski helikopter s posebno opremo zaznal, da je v čolnu človek. Džohar se je sicer policijskemu prijetju z ognjem upiral dve uri, nato pa so pripadniki FBI vstopili v čoln in ga prijeli. Na trati ob čolnu so mu nudili prvo pomoč, preden so ga prepeljali v bolnišnico.

Mladega Džoharja je policija iskala na širšem območju Bostona v izjemno obsežni policijski akciji. Zaprto je bilo vse območje Bostona ter poleg javnega mestnega in primestnega prometa tudi zračni prostor nad mestom. Zaprte so bile vse šole, policija pa je prebivalce zaprosila, naj ne uporabljajo mobilnih telefonov ter naj ostanejo doma.

Osumljenca prihajata iz Čečenije Njegovega starejšega brata 26-letnega Tamerlana Carnajeva je policija ubila med spopadom v četrtek ponoči. Potrdili so, da sta osumljenca brata iz Čečenije. Tamerlan in Džohar naj bi sicer državo na severu Kavkaza zapustila že v otroških letih, v ZDA pa sta živela že več let.

Čečenija je kakršno koli povezavo z osumljencema zavrnila. Oče bratov Anzor Carnajev je medtem zatrdil, da njegova sinova nista kriva nobenega zločina. Krivdo naj bi jima podtaknili, ker sta muslimana.

Manj prizanesljiv pa je bil stric osumljencev Alvi Carni, ki živi v ZDA v kraju Montgomery Village v zvezni deželi Maryland. Povedal je, da ga je Tamerlan poklical in ga prosil za razumevanje in odpuščanje. Sam sicer z mladeničema pred tem ni govoril več let.

Pozornost Bele hiše O dogajanju je bil ves čas natančno obveščen tudi ameriški predsednik Barack Obama, zagotavljajo v Beli hiši. Obama je sklical ameriško ekipo za nacionalno varnost, ki je budno spremljala razvoj dogodkov. Na srečanju v Beli hiši so se med drugim poleg Obame zbrali podpredsednik Joe Biden, državni sekretar John Kerry, direktor obveščevalne agencije Cia John Brennan in sekretarka za nacionalno varnost Janet Napolitano.

Dve bombi, ki sta eksplodirali v ponedeljek, 15.4.2013, malce pred 21. uro po srednjeevropskem času, sta ubili osemletnega Martina Richarda in 29-letno Krystle Campbell iz Massachusettsa ter kitajsko študentko bostonske univerze Lu Lingzi. Kar enajst bolnišnic v Bostonu je sprejelo 183 ranjenih, 13 osebam so morali amputirati ude.

Ne spreglejte