Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
10.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

3

Natisni članek

gasilci požar Hrvaška

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 10.24

6 let, 6 mesecev

Dalmacija gori. Požar zaprl avtocesto. Bodo evakuirali prebivalce?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

3

Na Hrvaškem se nadaljuje bitka gasilcev z ognjem. Blizu Benkovca nedaleč od Zadra je ponoči izbruhnilo več kot deset požarov, ognjeni zublji so se približali hišam. Gori tudi na Hvaru, dim je viden iz Splita.


Video: Martin Pavčnik

Požari so izbruhnili v nedeljo v razmiku nekaj ur, gasilci sumijo, da so bili podtaknjeni.

Požar pri Turnju jim je s pomočjo protipožarnih letal vojske uspelo pogasiti, požare pri Benkovcu pa še vedno gasijo s štirimi protipožarnimi letali.

Ogenj je na območju Benkovca že tik ob avtocesti A1, ki so jo med izvozom Zadar II in Šibenikom zaprli za ves promet. Nastajajo večkilometrske kolone.

Gori tudi na Hvaru

Od včeraj so številni požari izbruhnili tudi na Hvaru. Od jutra je aktiven požar pri Starem Gradu, ogenj pa je zajel tudi gozdnato območje uvale Tiha na rtu Kabal. Stanje je kritično, saj se požari zaradi burje hitro širijo. Dim je tako gost, da je viden iz Splita.

Požar je zajel tudi območje zaliva Brizenica, kjer naj bi konec leta začeli graditi luksuzni kompleks. Tam je gorelo že včeraj, a so požar pogasili, danes pa se je ponovno razplamtel.

Na terenu so vsi gasilci z otoka, na pomoč jim je prišlo pet letal za gašenje in dva helikopterja vojske.

Sinoči, ko je gašenje oteževala burja, je bilo najhuje pri Popovićih, kjer se je ogenj hišam približal na vsega sto metrov. Oblasti razmišljajo o evakuaciji prebivalcev.

Pogled na požare z juga Ugljana | Foto: Pogled na požare z juga Ugljana

Na terenu so vsi razpoložljivi gasilci iz Zadarske županije. Večina požarov je pod nadzorom, dva ali trije pa še ne, je povedal poveljnik gasilcev za hrvaške medije.

"Na območju Benkovca moramo zaradi treh ali štirih požarov še vedno braniti hiše," je glavni gasilski poveljnik v Zadarski županiji Željko Šoša povedal za televizijo N1. Poleg Benkovca so požari izbruhnili tudi pri Pakoštanah, Svetem Filipu in Jakovu, Vrani in Turnju.

Glavni poveljnik hrvaški gasilcev Slavko Tucaković je danes popoldan potrdil, da na območje Zadra prihajajo gasilci iz vseh delov Hrvaške, ki bodo nadomestili utrujene kolege.

Za hrvaški radio je povedal, da imajo gasilci na območju zadrske županije veliko dela, ker so od nedelje popoldan zabeležili 32 požarov. Pojasnil je, da so morali premikati gasilske enote z območja na območje, da bi obranili stanovanjske objekte ter da ni bilo ranjenih. Gasilci so prav tako preprečili, da bi požar zajel vojašnico v Zemuniku nedaleč od Zadra.

Od začetka protipožarne sezone 1. junija so protipožarna letala sodelovala pri gašenju 242 požarov in opravila okoli 2.100 ur letenja, pri tem pa odvrgla okoli 60.700 ton vode ter prepeljala 276 gasilcev in 38 ton gasilske opreme.

Ne spreglejte