Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2017,
6.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

Natisni članek

Donald Trump ZDA Islamska država terorizem

Sreda, 1. 3. 2017, 6.35

6 let, 6 mesecev

Donald Trump: ZDA se ne bodo vpletale v zadeve drugih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa Američane, ZDA in ameriške interese znova postavil na prvo mesto.

Naštel je doseženo od prisege na položaj 20. januarja in napovedal svetlo prihodnost, polno delovnih mest, nizkih davkov, dostopnega zdravstva, v zunanji politiki pa zavzemanje za mir. 

Tako kot njegovi predhodniki, se je tudi Trump odločil, da v ložo skupaj s prvo damo ob svojem govoru v kongresu povabi goste, ki z osebno življenjsko zgodbo poudarjajo pravilnost njegove politike. Pri Melaniji Trump so med drugim sedeli sorodniki žrtev nasilja nezakonitih priseljencev. 

Glede zunanje politike je zagotovil, da si želi miru in da ne bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih držav. Trump je izrekel trdno podporo zvezi Nato ob spoštovanju finančnih obveznosti zaveznic in denar je po "odkritih pogovorih" menda že začel pritekati v potokih.

"Amerika je pripravljena na nove prijatelje in partnerstva"

Ameriška zunanja politika bo močno povezana s svetom, ZDA bodo spoštovale zavezništva in zgodovinske ustanove, vendar tudi pravice suverenih držav. "Amerika spoštuje pravico vseh držav do svoje poti. Moje delo ni predstavljati sveta, ampak Ameriko," je dejal Trump.

"Amerika se mora iz preteklih napak nekaj naučiti, Amerika je pripravljena na nove prijatelje in partnerstva. Želimo si harmonije in stabilnosti, ne pa vojne in konflikta," je dejal in zagotovil, da Amerika želi mir.

Dogodka v kongresu se je udeležila tudi Carryn Owens, vdova pripadnika vojaške specialne enote Tjulnji (Seals), ki so ga ubili med napadom na teroriste v Jemnu, ki ga je ukazal Trump. Owensovo sta Trumpov nagovor in dolg aplavz, ki mu je sledil, močno ganila.

V zvezi z bojem proti teroristični organizaciji Islamska država je poudaril, da gre "za divjake, ki pobijajo muslimane, kristjane, moške, ženske in otroke vseh veroizpovedi in prepričanj," zato je napovedal, da se bodo ZDA skupaj z zavezniki, tudi s tistimi iz muslimanskega sveta, trudile, "da tega podlega sovražnika izbrišemo s tega planeta".

Trump je po letu in pol napovedovanja izgona nezakonitih priseljencev iz ZDA v torek televizijskim voditeljem povedal, da je odprt za zamisel o legalizaciji statusa nezakonitih priseljencev in podelitvi državljanstva tistim, ki so jih v ZDA nezakonito pripeljali kot mladoletnike.

Bela hiša presenetljive novice še ni potrdila, obenem je ni zanikala. Trump je menil, da je pravi čas za sprejem ustrezne zakonodaje, dokler bo na obeh straneh pripravljenost na kompromis.

Ne spreglejte