SiolNET. Novice Svet
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donald Trump bo Američane poslal na Luno in Mars

2,25

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal odločbo, ki bo Američane po 45 letih ponovno poslala na Luno in čez čas tudi prvič na Mars ter ''dlje med zvezde''.

Izdana odločba narekuje ameriški vesoljski agenciji Nasa, naj se poveže z zasebnimi podjetji in mednarodnimi partnerji za vrnitev astronavtov na Luno. To bo služilo kot odskočna deska za poznejšo pot človeka na Mars in dlje v vesolje.

"Odločba, ki jo podpisujem danes, bo ameriški vesoljski program usmerila v raziskovanje in odkrivanje," je ob njeni izdaji povedal Trump. "Zaznamuje pomemben korak pri vrnitvi ameriških astronavtov na Luno prvič po letu 1972 z namenom dolgoročnega raziskovanja. Tokrat ne bomo le obesili zastave in pustili stopinj," dodaja.

"Tokrat ne bomo le obesili zastave in pustili stopinj," trdi Trump. | Foto: Thinkstock "Tokrat ne bomo le obesili zastave in pustili stopinj," trdi Trump. Foto: Thinkstock

Preusmeritev Nase v ponovno raziskovanje vesolja

Ameriški predsednik Trump in podpredsednik Mike Pence sta že med predvolilno kampanjo leta 2016 jasno povedala, da bi rada poslala astronavte na Luno. Trump je že takrat obljubil Nasi, "da jih bo osvobodil tega, da danes primarno služijo kot logistična agencija za dejavnosti v nižjih Zemljinih tirnicah", in da jih bo preusmeril v raziskovanje vesolja.

45 let od zadnjega obiska Lune

Odločbo je Trump izdal v ponedeljek, na 45. obletnico misije Apollo 17, ki je bila decembra 1972 šesta in zadnja odprava človeka na Luno.

Apollu 11 je leta 1969 prvič uspel pristanek na Luni. | Foto: Reuters Apollu 11 je leta 1969 prvič uspel pristanek na Luni. Foto: Reuters Apollo 17 je bila zadnja misija Nasinega programa Apollo, ki je vključeval niz ameriških vesoljskih poletov in odprav med letoma 1961 in 1972 z vesoljsko ladjo Apollo. Cilj programa je bil pristanek na Luni, kar je leta 1969 Apollu 11 tudi prvič uspelo. Po tem je sledilo še pet pristankov na Luni, do zadnjega leta 1972. Pozneje so polete zunaj nizke Zemljine tirnice prekinili. Do Trumpa.  

Ob boku predsednika tudi ameriški astronavti

Trumpu so se na izdaji odločbe pridružili in izrekli podporo tudi upokojeni astronavt in podpredsednik Mike Pence, nekdanji astronavt Bill Nelson, nekdanji astronavt misije Apollo, ki je obiskal Luno, Jack Schmidt, astronavtki Peggy Whitson in Christina Koch ter ministrica za transport Elaine Chao.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin