Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 7. 2023,
16.41

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Natisni članek

aretacija Christian Schmidt Republika Srbska Milorad Dodik

Nedelja, 2. 7. 2023, 16.41

1 leto, 2 meseca

Dodik Schmidta obtožil, da pripravlja teren za njegovo aretacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66
Milorad Dodik | Milorad Dodik je dejal, da Republika Srbska razmišlja o možnosti tožbe zoper Christiana Schmidta v Nemčiji zaradi lažnega predstavljanja. | Foto Reuters

Milorad Dodik je dejal, da Republika Srbska razmišlja o možnosti tožbe zoper Christiana Schmidta v Nemčiji zaradi lažnega predstavljanja.

Foto: Reuters

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je danes napovedal, da bo vztrajal pri sprejemanju zakonov, s katerimi bi okrepili delovanje te srbske entitete in onemogočili delovanje zveznih ustanov BiH. Dejal je tudi, da ne bo spoštoval odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta, četudi mu zaradi tega grozi zapor.

Milorad Dodik je bil danes znova kritičen do odločitve visokega mednarodnega predstavnika Christiana Schmidta, ki je v soboto razveljavil zakone, ki jih je pred tem sprejel parlament Republike Srbske o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišča BiH in odločitev visokega predstavnika. Nemca je obtožil, da pripravlja teren za njegovo aretacijo.

Pri tem je napovedal, da ne bo odstopil od sprejemanja zakonov v Republiki Srbski, s katerimi bi praktično onemogočili delovanje ustanov in organov zveznih oblasti BiH v tej entiteti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Milorad Dodik, Vladimir Putin
Novice Hud udarec za Milorada Dodika

Kot je dejal, namerava zakone, ki so dobili dvotretjinsko podporo v narodni skupščini, razglasiti za veljavne, nato pa v nadaljevanju sprejeti odločitev o nepriznavanju pristojnosti sodišča in tožilstva BiH ter policijske agencije (Sipa) na ozemlju Republike Srbske. Napovedal je tudi okrepitev medentitetske mejne črte, pri čemer jo namerava, kot je dejal, spremeniti v klasično mejo.

Republika Srbska zavrača Schmidta kot visokega predstavnika

Dodik se je sicer danes udeležil proslave ob 81. obletnici bitke na Kozari iz druge svetovne vojne, v kateri so Nemci in ustaši skušali uničiti jedro partizanskega gibanja na območju leta 1942. Vodja bosanskih Srbov je to po poročanju Hine skušal izkoristiti za sporočilo, da se je tam dejansko odvijal boj za svobodo srbskega naroda in da je Republika Srbska država, ki se bo nekoč združila s Srbijo.

Dodik je še dejal, da Republika Srbska razmišlja o možnosti tožbe zoper Schmidta v Nemčiji zaradi lažnega predstavljanja. Na novinarski konferenci v Mrakovici v osrčju narodnega parka Kozara je ponovil že znano stališče, da Republika Srbska zavrača Schmidta kot visokega predstavnika mednarodne skupnosti, češ da njegovega mandata ni potrdil Varnostni svet ZN, kot to določa daytonski sporazum.

Ne spreglejte