Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
11. 9. 2015,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

denar gotovina brezgotovinsko plačevanje Anže Burger

Petek, 11. 9. 2015, 9.29

8 let

Do kdaj bomo v Sloveniji še lahko plačevali z gotovino?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Švedska, ki ima lastno valuto, je skoraj že na poti v brezgotovinsko družbo. Je popolnoma brezgotovinska družba mogoča in zaželena ali pa s sabo prinaša tudi skrite nevarnosti?

"Money, money, money" je ena od največjih uspešnic švedske skupine Abba. Pesem o denarju je napisal Björn Ulvaeus, ki je zadnja leta na Švedskem malce drugače povezan z denarjem – je namreč v javnosti najopaznejši zagovornik odprave gotovine in uvedbe brezgotovinske družbe, piše britanski časnik The Guardian.

Napisal slavno pesem o denarju, a zdaj živi brez gotovine Vnet brezgotovinski aktivist in zagovornik elektronskega plačevanja je Ulvaeus postal pred leti, ko so oropali njegovega sina. Nekdanji član najslavnejše švedske glasbene skupine zdaj trdi, da je gotovina glavni razlog vsega kriminala in da vse dejavnosti, povezane s črno ekonomijo, zahtevajo uporabo gotovine.

Človek, ki je napisal slavno pesem o denarju, zdaj že dve leti živi brez gotovine. Kot pravi, je edina stvar, ki jo pogreša, kovanec, s katerim si sposodi nakupovalni voziček v supermarketu. Muzej Abbe, ki je odprt od maja 2013, deluje brez gotovine. Švedska je lahko in mora biti prva brezgotovinska družba na svetu, poudarja Ulvaeus.

Švedska kot popolnoma brezgotovinska družba? Po nekaterih napovedih bo Švedska brezgotovinska družba postala do leta 2030, že zdaj pa je gotovinsko plačevanje skoraj izginilo. Od petih nakupov v tej skandinavski državi so štirje opravljeni brez gotovine.

Kot piše nemški tednik Focus, nekatere bančne podružnice na Švedskem sploh ne sprejemajo več gotovine, prav tako nekatera podjetja. Vse več je plačevanja z mobilnim telefonom. Brezgotovinske "pasti" za upokojence in turiste Niso pa vsi na Švedskem zagovorniki pospešene odprave gotovine. Ti zlasti na opozarjajo na 1,8 milijona švedskih upokojencev, med katerimi imajo številni težave pri uporabi kartic in plačevanju z mobilnimi telefoni.

S težavami se srečujejo tudi turisti, ki bi se na primer radi vozili z javnim prevozom, a ne morejo plačati z gotovino, nimajo pa predplačniške kartice za javni prevoz ali mobilnega telefona, ki bi bil registriran na Švedskem.

Ali bi brezgotovinska družba ogrožala demokracijo? Kot pišeta nemška ekonomista Gerald Mann in Ulrich Horstmann v poleti izdani knjigi Bargeldabschaffung – Alles, was Sie über die Bargeldabschaffung wissen müssen (sl. Odprava gotovine – vse, kar morate vedeti o odpravi gotovine), se bo odprava gotovine zgodila postopoma.

Bo pa odprava gotovine in s tem odprava anonimnega plačevanja imela senčne plati, saj bo država imela nadzor nad vsako transakcijo. Oblast bo tako vedela, kdo vse je kupil njej politično neljube knjige ali časopis. Tarča hekerjev in bankirjev Ker ne bo gotovine, se varčevalci ne bodo mogli izogniti negativnim obrestnim meram z dvigom gotovine z banke. To bo spodjedalo kulturo varčevanja in spodbudilo potrošništvo. Zaradi odprave gotovine bodo ljudje varni pred fizičnimi krajami, a bodo postali tarča hekerskih napadov. Prav tako pri izpadu elektrike elektronski denar ne deluje več, je dejal Mann v intervjuju za nemški tednik Focus.

Po mnenju slovenskega ekonomista Anžeta Burgerja bo brezgotovinskega plačevanja vse več, ne bo pa to v celoti izpodrinilo plačevanja v gotovini, razen če bodo države z zakonom prepovedale uporabo gotovine. V tem primeru pa bi se pojavili nadomestki denarja, kot je danes bitcoin.

Brezgotovinski sever in gotovinski jug V Evropi so tudi velike razlike pri brezgotovinskem plačevanju. Medtem ko je v skandinavskih državah brezgotovinskega plačevanja veliko, v južnoevropskih državah ljudje še vedno radi plačujejo v gotovini. Verjetno bo v prihodnje tudi na jugu stare celine več brezgotovinskega plačevanja, a elektronsko plačevanje ne bo v celoti izpodrinilo plačevanja v gotovini, je prepričan Burger.

"V nekaterih primerih je plačevanje z gotovino bolj prikladno. Na primer pri nakupih za manjše zneske, na primer pri nakupu kave, pa pri nakupih na bolj odročnih krajih, kjer ni povezave z internetom …".

Pravica do anonimnosti Prav tako bo plačevanje z gotovino še naprej sestavni del sive ali črne ekonomije, saj poslovanje z gotovino ni izsledljivo, medtem ko so vse transakcije s karticami zabeležene in izsledljive, pravi Burger.

O tezah zagovornikov odprave gotovinskega plačevanja, da bi ta preprečila delo na črno, organizirani kriminal in davčne utaje, Burger pravi, da je to res, da so po drugi strani legitimni pomisleki glede popolnega prehoda na brezgotovinsko plačevanje. Gotovina namreč omogoča anonimnost, kar je pri kartičnem poslovanju nemogoče. Možnost anonimnosti je pravica, ki jo moramo obdržati, poudarja Burger.

Zakaj (centralne) banke nimajo rade gotovine Velik zagovornik brezgotovinskega plačevanja so tudi centralne banke. Brezgotovinska družba bi tako med drugim odpravila možnosti tako imenovanih bank runov (paničnega dviga gotovine z banke v obdobju krize, ki smo bili priča pred meseci v Grčiji).

Burger pojasnjuje, da centralna banka s tem, ko imate gotovino, izgubi nadzor nad velikim delom denarne politike. "Čim več je odliva mase denarja v gotovino, manj je nadzora nad vso ponudbo denarja v obtoku. To se je zgodilo v veliki depresiji, ko se je velik denarne mase prelil iz depozitov v gotovino in tam obtičal."

Ne spreglejte