Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
13.52

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Egipt kriza reševanje

Sreda, 7. 8. 2013, 13.52

5 let, 8 mesecev

Diplomati obupali nad rešitvijo egiptovske krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Diplomatska prizadevanja tujine za rešitev krize v Egiptu so se končala brez uspeha, je sporočilo egiptovsko predsedstvo. "Prizadevanja niso dosegla želenih rezultatov," so sporočili.

To bi lahko pomenilo, da bo Egipt kmalu poskušal razgnati privržence odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, ki protestno zasedajo dva trga v Kairu. "Faza diplomatskih prizadevanj, da bi prepričali Muslimansko bratovščino in njene podpornike, da se odpovejo nasilju, izognejo prelivanju krvi in prenehajo ovirati napredek v egiptovski družbi, se je danes končala," so v izjavi sporočili iz egiptovskega predsedstva.

"Prizadevanja niso dosegla želenih rezultatov," so dodali, celotno odgovornost za neuspeh pa pripisali Muslimanski bratovščini. Ta bo po navedbah prehodnih egiptovskih oblasti odgovorna tudi za "posledično dogajanje in incidente, povezane s kršitvami zakonodaje in ogrožanjem javne varnosti".

Diplomati zapustili Egipt praznih rok Izjava predsedstva je bila podana nekaj ur zatem, ko sta namestnik ameriškega državnega sekretarja William Burns in zunanji minister Združenih arabskih emiratov Abdulah bin Zajed po štirih dneh pogovorov z egiptovskimi prehodnimi oblastmi in predstavniki Muslimanske bratovščine Kairo zapustila praznih rok. Katarski zunanji minister Halid Al Atija ter ameriška senatorja Lindsey Graham in John McCain so Kairo zapustili že v torek.

Mednarodna skupnost je poskušala posredovati, potem ko je egiptovska vlada prejšnji teden policiji naročila, naj prekine protestniške zasedbe dveh trgov v Kairu. Vlada trdi, da sta zasedbi trga Raba al Adavija v severovzhodu Kaira in trga Nada južno od prestolnice nasilni in nezakoniti.

Želijo Mursija na oblasti Privrženci odstavljenega predsednika že več kot mesec dni s protesti zahtevajo, da vojska vrne oblast Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznani lokaciji. Poudarjajo, da je vojska 3. julija s tem, ko je odstavila demokratično izvoljenega predsednika, izvedla državni udar. Več kot 100 Mursijevih podpornikov je bilo ubitih v dveh julijskih spopadih z varnostnimi silami v bližini trga Raba al Advija. Krepi se zaskrbljenost, da bi lahko policijsko posredovanje pomenilo novo prelivanje krvi.

Ne spreglejte