Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2016,
19.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Natisni članek

Pakistan Afganistan

Sreda, 2. 11. 2016, 19.25

6 let, 6 mesecev

Dekle, ki je krasilo najslavnejšo naslovnico National Geographica, pristalo v zaporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Afganistanska begunka Šarbat Gula, ki je po zaslugi ameriškega fotografa Steva McCurryja in revije National Geographic postala ikona konflikta v svoji domovini, je zaradi ponarejenih osebnih dokumentov pristala za zapahi.

Sharbat Gula | Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia Ime Šarbat Gula javnosti ni tako znano kot njen portret s prodorno zelenimi očmi, ki ga je leta 1984 med sovjetsko okupacijo Afganistana, v begunskem taborišču na severozahodu Pakistana, posnel ameriški fotograf Steve McCurry.

Šarbat je takrat imela 12 let, danes jih ima 44. Je poročena in mati treh otrok.

Naslovnica revije National Geographic, ki jo je leta 1985 krasil njen obraz, postal je simbol trpljenja beguncev po vsem svetu, je ena od najprepoznavnejših naslovnic vseh časov.

Po poročanju tujih medijev so Šarbat Gula pred tednom dni zaradi uporabe ponarejene osebne izkaznice aretirali in je trenutno za zapahi. Sodstvo v Peševarju je danes zavrnilo prošnjo za izpustitev v zameno za varščino. Njena razlaga primera naj ne bi bila dovolj utemeljena.

Šarbat naj bi prošnjo za pakistansko osebno izkaznico vložila pred dvema letoma. Pri tem naj bi navedla ime Šarbat Bibi.

K razrešitvi primera v njeno korist očitno ni pripomoglo niti zagotovilo pakistanskega ministra za notranje zadeve Čaudhrija Nisarja Ali Kana, ta je v nedeljo izjavil, da bodo ponovno pregledali njen primer in da se bo vlada vanj morala poglobiti tudi s humanitarnega vidika.

Po poročanju dopisnika Al Jazeere bodo zagovorniki Afganistanke odločitvi sodišča oporekali.

Fotograf Steve McCurry je svojo muzo iz begunskega taborišča v Pakistanu iskal dolgih 17 let. Leta 2002 jo je našel v odročni vasici in posnel novo serijo fotografij. Tudi v tradicionalni muslimanski opravi.

Grozita ji visoki zaporna in denarna kazen

"V Pakistanu je uporaba ponarejene osebne izkaznice resen prekršek, ki ga kaznujejo s 14-letno zaporno in visoko denarno kaznijo," poroča Al Jazeera.

Njen primer podrobno spremlja tudi afganistansko veleposlaništvo v Pakistanu. Afganistanski veleposlanik v Islamabadu Omar Zahirval je za pomoč prosil pakistanskega predsednika vlade Navaza Šarifa. Na Facebooku je celo napisal, da je aretacija Šarbat Gula prizadela čustva vseh Afganistancev in da gre pri odločitvi sodišča prav za njihovo neupoštevanje.

Avtor nepozabne naslovnice za National Geographic je ameriški fotograf Steve McCurry. | Foto: Getty Images Avtor nepozabne naslovnice za National Geographic je ameriški fotograf Steve McCurry. Foto: Getty Images

Kabul je obljubil, da bo pomagal pri vrnitvi najbolj znane afganistanske ženske v domovino in njeni selitvi v domačo pokrajino. Primer Šarbat Gula osvetljuje skrajne in obupane primere ljudi, ki se poskušajo izogniti vrnitvi v razrušeno domovino.

Pakistan je več desetletij pomenil varno zatočišče za številne Afganistance, ki so, tako kot omenjena ženska, zapustili domovino po sovjetski invaziji leta 1979.

Po podatkih Združenih narodov je v Pakistanu še vedno 1,4 milijona Afganistancev in dodaten milijon neregistriranih beguncev, kar ga uvršča na tretje mesto držav, ki so sprejele begunce. Ker se bo njihovo gostoljubje počasi izteklo – skrajni rok je marec 2017 – se številni Afganistanci začeli vračati v Pakistan. UNHCR je prejšnji mesec sporočil, da se je letos v Pakistan vrnilo že 350 tisoč afganistanskih beguncev, pričakujejo, da se jim jih bo v domovini do konca leta pridružilo še 450 tisoč.

Ne spreglejte