Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
18. 2. 2016,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Velika Britanija vrh EU

Četrtek, 18. 2. 2016, 14.02

8 let

David Cameron brez podpore za reformo EU po britanskih željah

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Britanske zahteve po reformi EU nimajo soglasne podpore evropskih voditeljev. Jean-Claude Juncker je prepričan, da bo dogovor sklenjen in da bo Velika Britanija ostala članica EU.

Britanski premier David Cameron želi na vrhu EU, ki poteka v Bruslju, na novo določiti pogoje britanskega članstva v povezavi, preden bo v domovini sklical referendum o članstvu v EU. Velika Britanija, ki je članica predhodnice Evropske unije Evropske gospodarske skupnosti postala leta 1973, je prednost članstva videla predvsem v dostopu do enotnega notranjega trga, ne v politični integraciji.

London v okviru zahtev, s katerimi bi dosegli boljši položaj Velike Britanije v Uniji, predlaga omejitev dostopa do socialnih pravic za nebritanske državljane EU in krepitev konkurenčnosti Unije. Preostali dve področji sta odnos med članicami z evrom in brez njega ter suverenost in vloga nacionalnih parlamentov.

Juncker prepričan, da bo dogovor sklenjen "Dogovor še ni sklenjen, a prepričan sem, da bo v kratkem," je pred začetkom vrha voditeljev držav EU dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Pričakuje, da bo evropskim voditeljem do jutri uspelo sklenit kompromis, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je presodil, da evropskim voditeljem ne preostane drugega, kot da sklenejo kompromis o britanskih zahtevah in tako preprečijo brexit. Prepričan je, da so v zadnjih tednih naredili korak naprej, a dokumenti, ki jih je objavil britanski časnik The Guardian, kažejo drugačno sliko.

Cameron deležen ostrih kritik Francija, Italija in Luksemburg glede na dokumente, ki so pricurljali v javnost, ostro nasprotujejo Cameronovi želji, da bi finančno središče v Londonu uživalo poseben status in ne bi bilo vezano na spoštovanje evropskih finančnih pravil. Nove članice EU na čelu s Poljsko, Litvo, Latvijo, Romunijo in Bolgarijo pa nasprotujejo predlagani omejitvi dostopa do socialnih pravic za državljane držav EU.

Če britanske zahteve ne bodo upoštevane, bo Cameron stopil na čelo referendumske kampanje za izstop Velike Britanije iz EU. Če bo na referendumu, ki je napovedan za prihodnje leto, izgubil, bo deležen pritiskov po odstopu s premierskega položaja, v primeru zmage pa ga bodo njegovi privrženci slavili kot človeka, ki je Veliki Britaniji povrnil izgubljeno suverenost, piše The Guardian.

Ne spreglejte