Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
6. 4. 2016,
6.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

1

Natisni članek

Ted Cruz Bernie Sanders Donald Trump Hillary Clinton

Sreda, 6. 4. 2016, 6.43

6 let, 7 mesecev

Hud poraz Trumpa, nominacija mu počasi polzi iz rok

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

1

Ted Cruz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Primarne volitve v Wisconsinu med republikanci je dobil Ted Cruz. Njegova zmaga je zapletla pot vodilnega kandidata Donalda Trumpa do predsedniške nominacije. Med demokrati je Bernie Sanders prepričljivo premagal Hillary Clinton.

Cruz je v Wisconsinu, kjer so ankete še pred nekaj tedni kazale na prepričljivo zmago Trumpa, prejel okoli polovico glasov, Trump tretjino, John Kasich pa petino. Zmaga teksaškega senatorja je še povečala možnosti za t. i. odprto konvencijo (na katero noben kandidat ne pride z zadostnim številom delegatov za neposredno nominacijo) 18. julija v Clevelandu, na kateri se lahko zgodi marsikaj.

"Nocoj je točka preobrata. Vse bolj sem prepričan, da bom osvojil potrebnih 1.237 delegatov in republikansko nominacijo. Pred Clevelandom ali v Clevelandu, dobili bomo večino delegatov," je v govoru po zmagi napovedal Cruz in dodal, da je zdaj sam odgovoren za to, da se republikanska stranka poenoti. Povedal je še, da je on in ne Trump – poraz v Wisconsinu je močno načel njegovo podobo nepremagljivosti – najverjetnejši kandidat. "Hillary, pripravi se, prihajamo," je sporočil vodilni demokratski kandidatki.

Sanders se ne predaja: osvojil je šeste zaporedne primarne volitve, poleg tega je amrca zbral 15 milijonov dolarjev več kot Clintonova. | Foto: Reuters Sanders se ne predaja: osvojil je šeste zaporedne primarne volitve, poleg tega je amrca zbral 15 milijonov dolarjev več kot Clintonova. Foto: Reuters

Clintonova je v Wisconsinu doživela poraz, še vedno pa po številu delegatov močno vodi pred Sandersom. Od 86 delegatov, ki so na voljo v Wisconsinu, jih bo Sanders verjetno prejel 44, Clintonova pa najmanj 28. "Prave spremembe se nikoli ne zgodijo od zgoraj, vedno se zgodijo od spodaj," je dejal Sanders po zmagi.

Nekdanja prva dama je tekmecu čestitala, poraz pa je ni preveč potrl, saj je že osredotočena na ključni tekmi v New Yorku in Pensilvaniji. Clintonovi do nominacije manjka še 640 delegatov, Sandersu pa 1.327. Na 21 primarnih volitvah je na voljo še 1661 delegatov.

Cruza označil za trojanskega konja

V domačem New Yorku bo kampanjo v svoj prid skušal obrniti tudi Trump. "Donald J. Trump je ponovno prestal silovit napad vodstva stranke. Lažnivi Ted Cruz je imel podporo guvernerja Wisconsina, številnih konservativnih radijskih voditeljev in celotnega strankinega aparata. Ted Cruz je slabši od lutke, je trojanski konj, ki ga stranka uporablja, da bi poskusila ukrasti nominacijo gospodu Trumpu," so v izjavi zapisali vodje milijarderjeve kampanje.

Malo verjetno je, da bo Trumpu na prihajajočih primarnih volitvah uspelo osvojiti dovolj delegatov za neposredno nominacijo. | Foto: Reuters Malo verjetno je, da bo Trumpu na prihajajočih primarnih volitvah uspelo osvojiti dovolj delegatov za neposredno nominacijo. Foto: Reuters

Na prihajajočih 17 primarnih volitvah je na voljo še 749 delegatov. Trumpu do zadostnega števila delegatov za neposredno nominacijo manjka še 494 delegatov, Cruzu 727, Kasichu pa 1.092.

 

Ne spreglejte