SiolNET. Novice Svet
5,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 20:20

  Belgija prepoveduje potovanja

 • 19:32

  EU odgovorila Madžarski

 • 15:56

  Sprememba v Avstriji

 • 15:48

  Žalosten mejnik v Nemčiji

 • 13:07

  Na Hrvaškem 643 okužb

 • 13:06

  Razmere na Češkem

 • 13:05

  V Srbiji cepili 85 tisoč ljudi

 • 11:30

  Pogoji za vstop v Srbijo

 • 11:28

  Madžarska in rusko cepivo

 • 11:27

  V Izraelu postavili rekord

 • 10:04

  Policijska ura na Nizozemskem

Novi sev koronavirusa morda bolj smrtonosen od ostalih

5,30

termometer

Velika Britanija covid-19
Foto: Reuters

Obstajajo dokazi, da je novi sev novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji, morda bolj smrtonosen od doslej znanih, je danes dejal britanski premier Boris Johnson.

"Poleg tega, da se širi hitreje, obstajajo tudi dokazi, da je nova različica, ki so jo odkrili v Londonu in na jugovzhodu države, morda povezana z višjo stopnjo smrtnosti," je Boris Johnson dejal na novinarski konferenci, navaja STA.

Testiranje na covid-19 Novice V četrtek potrdili 1.439 novih okužb s koronavirusom #video

Glavni svetovalec britanske vlade za znanost Patrick Vallance je ob tem opozoril, da nove ugotovitve temeljijo na zgodnjih predhodnih ocenah. Pojasnil je, da je dokazano večje tveganje za smrt pri tistih, ki so se okužili z novim sevom kot pri okuženih z dosedanjimi sevi. "To so še nezanesljivi podatki, natančnih ocen še ni," je dejal po pisanju STA.

Novo različico virusa so v Veliki Britaniji odkrili konec lanskega leta. Hitro se je razširila v Londonu ter Kentu na jugovzhodu Anglije. Ob tem je povzročila zaskrbljenost po vsem svetu, države pa so uvedle nove omejitve glede potovanj, da bi zajezile njeno širjenje.
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 20:20 22.01.2021

  Belgija prepoveduje potovanja

  Belgija bo od srede do 1. marca prepovedala nenujna potovanja v tujino, da bi zajezila širjenje okužb z novim koronavirusom, še posebej z novimi, bolj nalezljivimi različicami, je danes na novinarski konferenci sporočil belgijski premier Alexander De Croo.

  "Ko ljudje potujejo, virus potuje z njimi," je poudaril po srečanju belgijskega kriznega odbora.

  Od srede bodo morali vsi, ki potujejo v ali iz Belgije, navesti utemeljen razlog za potovanje, kot so družinske obveznosti, delo ali študij, da bodo smeli čez mejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

  Predsednik vlade je tako potrdil poročanje belgijskih medijev, da bo policija prepoved nadzorovala na mejnih prehodih, da bi zagotovila, da ljudje potujejo le iz nujnih razlogov. Kršiteljem grozijo kazni.

  Od ponedeljka bodo morali vsi, ki bodo v Belgijo prišli iz Velike Britanije, Južne Afrike ali Južne Amerike, kjer so odkrili nove, bolj nalezljive seve novega koronavirusa, za deset dni v karanteno ter prvi in sedmi dan opraviti test PCR na novi koronavirus.

  "Trenutno smo med evropskimi državami z najnižjim številom novih okužb ," je še dejal De Croo. "To so sadovi našega trdega dela," je dodal.

  Premier je povedal še, da bodo morali vsi nerezidenti Belgije, ki bodo želeli v državo, pred potovanjem in pred vstopom predložiti negativen izvid testa PCR na novi koronavirus. "To ne pomeni, da okoli države gradimo zid," je dejal. (STA)

  Preveri več
 • 19:32 22.01.2021

  EU odgovorila Madžarski

  Madžarska lahko cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca dobi šele, ko ga odobri Evropska agencija za zdravila (Ema), čeprav ga sama odobri prej. Cepivo Sputnik V lahko naroči, a zgolj za uporabo na svojem ozemlju pod določenimi pogoji. Za uporabo v EU potrebuje Sputnik odobritev Eme, so pojasnili v Evropski komisiji v odzivu na poteze Madžarske.

  Madžarska vlada je sporočila, da je sklenila dogovor o nakupu velike količine ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, ki v EU še ni odobreno. Poleg tega so madžarski organi izdali začasno dovoljenje za uporabo cepiva družbe AstraZeneca, ki prav tako še ni odobreno v EU. To sproža nova vprašanja o enotnosti EU v procesu nabave cepiv, potem ko so veliko prahu v minulih tednih dvignile informacije o dvostranskih dogovorih članic s farmacevtskimi podjetji, vzporedno z evropskim procesom, piše STA.

  Cepivo v EU mora skozi postopke v Emi

  V povezavi z madžarskim nakupom ruskega cepiva so v komisiji danes dejali, da od članic unije sicer pričakujejo, da bodo sodelovale pri skupni evropski strategiji nabave cepiv, a da lahko članica, če želi, sklepa pogodbe tudi z drugimi proizvajalci izven te skupne strategije, ki za zdaj vključuje pogodbe s šestimi proizvajalci. Tudi drugi proizvajalci lahko zaprosijo Emo za odobritev njihovega cepiva za uporabo v EU. Uporaba drugih cepiv v uniji je torej mogoča, vendar pa mora cepivo skozi postopke v Emi, so poudarili v komisiji, navaja STA.

  V povezavi z madžarskim dovoljenjem za uporabo cepiva AstraZenece pa so v komisiji najprej spomnili, da nacionalni regulatorji lahko izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv, vendar v nujnih primerih oziroma pod določenimi strogimi pogoji. Pri tem članica tudi prevzame vso odgovornost za uporabo cepiva in je dolžna zagotoviti, da se cepivo uporablja samo na njenem ozemlju.

  Madžarska bo lahko cepivo AstraZenece dobila šele, ko bo potrjeno v EU

  V primeru cepiva AstraZenece je sicer distribucija odmerkov vezana na centralizirano odobritev, kar pomeni, da se lahko cepivo razdeli le, ko ga odobri Ema. Dokler Ema cepiva ne odobri, ga torej ni mogoče razdeliti državi, so danes pojasnili v komisiji. Dejali so tudi, da za zdaj od madžarske vlade še niso prejeli obvestila o omenjeni nujni odobritvi cepiva.

  Ema trenutno obravnava prošnjo za odobritev cepiva AstraZenece, odločitev se pričakuje še ta mesec, še navaja STA.

  Preveri več
 • 15:56 22.01.2021

  Sprememba v Avstriji

  Avstrijci morajo od ponedeljka v trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2. Povpraševanje po njih je veliko. Večina trgovin se je dobro založila in ta teden ponudila ugodne akcijske cene. Za revnejše in socialno ogrožene pa je vlada omogočila brezplačni dostop do mask z višjo stopnjo zaščite.

  Če so maske FFP2 še pred enim tednom v avstrijskih trgovinah stale v povprečju od dva do osem evrov, so jih ta teden trgovine prodajale po akcijski ceni po manj kot evro, najcenejše so bile celo 50 centov.

  Prepoved vstopa v trgovino brez primerne maske bo od ponedeljka različno strogo upoštevana, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Iz verige trgovin Spar so za APA sporočili, da bodo stranke le prijazno opozarjali na novi ukrep. Medtem so pri Rewe napovedali bolj strog nadzor, saj v trgovino ne bodo spustili oseb, ki ne bodo imele primerne maske.

  Iz trgovinskih verig so za APA še potrdili, da so opazili veliko povpraševanje po teh maskah, ob tem pa so zagotovili, da jih imajo dovolj na zalogi.

  Medtem so danes po državi začeli tudi dostavljati in deliti brezplačne maske FFP2 za socialno ogrožene. V prvi fazi je vojska pomagala pri dostavi okoli 52.000 mask ustanovam, ki se ukvarjajo z brezdomci. Še milijon mask pa bodo v soboto dostavili organizacijam, ki revnejšim in socialno ogroženim razdeljujejo hrano. Prihodnji teden bodo maske dobili tudi vsi starejši od 65 let.

  Ministrstvo za zdravje je dalo sicer na voljo še dodatnih deset milijonov mask za dežele, ki jih bodo lahko razdelile naprej, še piše APA. (STA)

  Preveri več
 • 15:48 22.01.2021

  Žalosten mejnik v Nemčiji

  Covid-19 je v Nemčiji zahteval več kot 50 tisoč smrtnih žrtev, je danes sporočil Inštitut Roberta Kocha (RKI). V zadnjem dnevu je umrlo skoraj 860 covidnih bolnikov, potrdili pa so več kot 17.800 novih okužb z novim koronavirusom.

  V Nemčiji so imeli od začetka epidemije covid-19 50.642 smrtnih žrtev te bolezni, od tega 859 v zadnjih 24 urah, kažejo podatki RKI. V zadnjem dnevu so potrdili še 17.862 novih okužb s koronavirusom, skupaj že več kot 2,1 milijona. Po okužbi je do zdaj okrevalo okoli 1,78 milijona ljudi.

  Sedemdnevna incidenca okužb v Nemčiji znaša 115,3 primera na 100 tisoč prebivalcev, kar je nekoliko manj kot v četrtek, ko je bilo 119 primerov. Cilj ostaja pri 50 primerih na 100 tisoč prebivalcev. Nemške oblasti so kljub izboljšanju razmer ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa ta teden podaljšale najmanj do 14. februarja. Zaradi mutiranega seva novega koronavirusa so jih celo nekoliko zaostrile. Tako so uvedle obvezno nošenje mask z višjo zaščito v trgovinah, lokalih in javnem prevozu, šole bodo ostale zaprte do 14. februarja. Zaprti ostajajo tudi gostinski lokali, gledališča in opere, pa tudi nenujne trgovine. Izjeme veljajo le za supermarkete in drogerije, piše STA.

  Preveri več
 • 13:07 22.01.2021

  Na Hrvaškem 643 okužb

  Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 4.863 testih potrdili 643 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covid-19, je na današnji novinarski konferenci objavil nacionalni štab civilne zaščite. Do zdaj so proti novemu koronavirusu cepili približno 65 tisoč ljudi.

  Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnja dva petka. Pred tednom dni so ob opravljenih 5.335 testih potrdili 715 okužb z novim koronavirusom. V petek, 8. januarja, je bilo 1.098 novih okužb ob opravljenih 6.742 testih, je povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da se je v preteklem tednu število novookuženih znižalo za 21,1 odstotka v primerjavi s tednom pred tem.

  Kot je dodal, je 14-dnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev 245,2, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa znaša 1.147. Povedal je tudi, da so do zdaj proti novemu koronavirusu cepili skoraj 65 tisoč ljudi. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah največ novih okužb znova na območju Zagreba - 163. V Primorsko-goranski županiji so potrdili 49 okužb. Iz Istrske županije poročajo o šestih novih primerih.

  Na Hrvaškem je trenutno 3.321 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1.518 covidnih bolnikov, od tega 145 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj manj kot 15.880 oseb. V državi so do zdaj potrdili skoraj 227.970 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 4.770 bolnikov s covid-19. Okrevalo je nekaj manj kot 219.900 obolelih. Do zdaj so testirali več kot 1.144.800 ljudi, navaja STA.

  Preveri več
 • 13:06 22.01.2021

  Razmere na Češkem

  Češki parlament je v četrtek potrdil podaljšanja izrednih razmer zaradi covid-19 do 14. februarja. Vlada premierja Andreja Babiša je sicer predlagala podaljšanje do 21. februarja, saj se bojijo grožnje, ki jo predstavljajo mutacije novega koronavirusa. 

  "Moramo sprejeti obširne ukrepe in tega ne moremo storiti brez izrednih razmer," je povedal Babiš poslancem. Izredne razmere omogočajo vladi sprejetje strogih ukrepov, ki lahko omejujejo svoboščine in temeljne pravice, obenem pa omogočajo, da na pomoč v bolnišnice pošljejo vojake.

  Minister za zdravje Jan Blatny je danes pozval k nošenju zaščitnih mask tipa FFP2 ali FFP3, vendar trenutno še na prostovoljni ravni. Glede morebitne obveznosti nošenja teh mask bo počakal na izkušnje iz Nemčije in Avstrije, kjer so se že odločili za tak ukrep. Minister ima namreč pomisleke glede dostopnosti teh mask in finančnega bremena, ki bi ga predstavljal za revnejše.

  Razpravo v parlamentu je v četrtek zasenčil spor glede govorniškega odra. Desni poslanec Lubomir Volny, ki ni nosil maske, se je namreč sprl s predsedujočim, ko mu je ta zaradi osebnih žaljivk izklopil mikrofon in ga poslal iz dvorane.

  Na Češkem šele v zadnjem času opažajo upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Še pred dvema tednoma so poročali o več kot 17 tisoč novih okužb dnevno, zdaj pa jih je manj kot 10 tisoč. V državi so danes sicer postavili črni mejnik, saj je v povezavi s covid-19 umrlo več kot 15 tisoč ljudi, po zadnjih podatkih 15.130, piše STA.

  Preveri več
 • 13:05 22.01.2021

  V Srbiji cepili 85 tisoč ljudi

  V Srbiji, kjer od torka poteka množično cepljenje proti novemu koronavirusu s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm, so do zdaj cepili 85 tisoč ljudi. Samo v četrtek so jih cepili 36 tisoč, je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug danes povedala koordinatorka cepljenja na beograjskem razstavišču Dragana Milošević.

  Dodala je, da so samo na razstavišču v četrtek cepili 1.600 ljudi, danes jih bodo okoli 1.200. V Beogradu so do zdaj cepili več kot 5.000 ljudi. Po njenih besedah cepljenje poteka odlično in po programu. Za cepljenje se je do zdaj prek e-uprave prijavilo skupno 488 tisoč ljudi, danes pa naj bi jih cepili 30.466, je še povedala.

  V državi z okoli sedem milijonov prebivalcev proti novemu koronavirusu cepijo tudi s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha ter z ruskim cepivom sputnik V. Množično cepljenje so začeli izvajati po tem, ko je v državo prispelo milijon odmerkov kitajskega cepiva.

  Srbska agencija za zdravila (ALIMS) je pred začetkom cepljenja v ponedeljek izdala dovoljenje za prvih 100 tisoč odmerkov tega cepiva. V Srbiji so do četrtka potrdili 379.093 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 3.830 bolnikov s covid-19, poroča STA.

   

  Preveri več
 • 11:30 22.01.2021

  Pogoji za vstop v Srbijo

  Od četrtka je vstop v Srbijo za srbske in tuje državljane, ki prihajajo iz poslovnih razlogov, mogoč brez predložitve negativnega izida PCR-testa na novi koronavirus. Morajo pa v 24 urah po vstopu opraviti hitri antigenski test, so pojasnili v srbski gospodarski zbornici. To morajo posamezniki tudi obvestiti o službeni poti v Srbijo.

  Odlok srbskega ministrstva za zdravje, ki je začel veljati v četrtek, določa, da srbskim in tujim državljanom, ki v Srbijo prihajajo iz poslovnih razlogov, ob vstopu v državo ni treba več predložiti negativnega izvida testiranja na novi koronavirus, so sporočili iz predstavništva Gospodarske zbornice Srbije v Sloveniji.

  Morajo pa po poročanju srbskih medijev v 24 urah po vstopu predložiti negativen izvid testa PCR ali hitrega antigenskega testa. Kot so pojasnili na srbski gospodarski zbornici, jo morajo posamezniki o službeni poti obvestiti 48 ur pred dnem vstopa v Srbijo. Gospodarska zbornica bo nato obvestila upravo srbske mejne policije.

  Memorandum o službeni poti s podpisom in žigom podjetja je treba poslati na elektronski naslov inocovid19@pks.rs. V njem je treba navesti ime osebe oziroma imena oseb, ki prihajajo v Srbijo, številko potnega lista in poslovni razlog. Poleg tega še datum vstopa v Srbijo in ime mejnega prehoda, naslov in trajanje bivanja v Srbiji, številko leta oziroma registrsko številko vozila ter telefonsko številko in elektronski naslov, poroča STA.

   

  Preveri več
 • 11:28 22.01.2021

  Madžarska in rusko cepivo

  Madžarska vlada je danes sporočila, da je sklenila dogovor o nakupu velike količine ruskega cepiva proti novemu koronavirusu sputnik V, čeprav v Evropski uniji še ni odobreno.

  "Madžarska je z Rusijo sklenila dogovor o nakupu velike količine cepiva sputnik V v treh fazah. Pogodba je bila izpogajana in podpisana ponoči," je na Facebooku sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto po srečanju z ruskim ministrom za zdravje v Moskvi. Dodal je, da bodo več podrobnosti razkrili danes.

  Madžarska je v četrtek kot prva članica EU izdala začasno dovoljenje za uporabo tako cepiva sputnik V kot tudi cepiva, ki sta ga razvila AstraZeneca in oxfordska univerza. Madžarska vlada je bila večkrat kritična do Evropske komisije zaradi počasnih postopkov odobritve cepiv in zamud pri naročilih. Po pravilih Evropske agencije za zdravila (Ema) lahko nacionalni regulatorji v nujnih primerih izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv.

  Ema trenutno obravnava prošnjo za odobritev cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, odločitev naj bi objavila do konca tedna. Postopek pregleda cepiva sputnik V se še ni začel. Rusija je cepivo proti novemu koronavirusu sputnik V registrirala že avgusta, mesece pred prvimi cepivi zahodnih tekmecev, vendar še pred obsežnimi kliničnimi preizkusi, zato so do cepiva nekateri strokovnjaki zadržani. Moskva trdi, da je več kot 90-odstotno učinkovito, ta teden pa so z njim začeli množično cepljenje v Rusiji. Po podatkih ruskih oblasti so ga do zdaj registrirali v več državah, med drugim v Srbiji, Belorusiji, Venezueli, Boliviji in Alžiriji, navaja STA.

  Preveri več
 • 11:27 22.01.2021

  V Izraelu postavili rekord

  V Izraelu so v četrtek proti novemu koronavirusu cepili 224 tisoč ljudi, kar je največ v enem dnevu do zdaj, je danes sporočil izraelski zdravstveni minister Juli Edelštajn. Prvi odmerek cepiva je do zdaj prejelo 2,4 milijona Izraelcev, 850 tisoč pa tudi že drugega.

  V Izraelu z okoli devetimi milijoni prebivalcev cepljenje proti novemu koronavirusu, ki so ga začeli 19. decembra, poteka izjemno hitro. V Nemčiji, ki ima devetkrat več prebivalcev, je prvi odmerek prejelo 1,3 milijona ljudi, samo 78 tisoč pa jih je prejelo tudi drugega. Nemčija je sicer cepljenje začela približno en teden za Izraelom.

  Izraelska vlada je že zgodaj naročila zadostne količine cepiva. S proizvajalcem cepiva Pfizer pa se je poleg tega dogovorila, da mu bo v zameno za cepivo zagotovila zdravstvene podatke. Strokovnjaki menijo, da je k uspehu cepilne kampanje pripomogla tudi visoka stopnja digitalizacije izraelskega zdravstvenega sistema.

  Ta bližnjevzhodna država je trenutno v tretjem valu epidemije covid-19. Do konca januarja bo veljala stroga ustavitev javnega življenja, v okviru katere gredo lahko ljudje največ kilometer od doma.

  V zadnjem dnevu so potrdili 7.099 novih okužb z novim koronavirusom. Številne nove primere potrdijo v ultraortodoksnih skupnostih. Tam namreč običajno živijo večje družine na manjšem prostoru in se lahko virus hitreje širi. Poleg tega ne spoštujejo omejitvenih ukrepov za zajezitev virusa, številni pa zavračajo tudi cepivo proti novemu koronavirusu, poroča STA.

  Preveri več
 • 10:04 22.01.2021

  Policijska ura na Nizozemskem

  Nizozemski parlament je v četrtek potrdil uvedbo policijske ure, katere namen je zajezitev širjenja novega koronavirusa. Vlada je sporočila, da bo prvič veljala v soboto. Začela se bo ob 21. uri, končala pa ob 4.30.

  Nizozemski premier Mark Rutte je poslance pozval, naj podprejo uvedbo prve policijske ure na Nizozemskem od druge svetovne vojne, da bi zmanjšali število primerov okužbe z novim koronavirusom. Po njegovih besedah so se za ta ukrep odločili zaradi britanskega seva novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih do zdaj znanih in "velikih skrbi, ki jih imamo vsi".

  Uvedbo nočne omejitve gibanja, ki bo veljala do 19. februarja, so podprle stranke vladajoče koalicije in več opozicijskih strank. Nasprotovanje je izrazil vodja skrajno desne stranke PVV Geert Wilders, ki je ukrep opisal kot "nesorazmeren". "Ne sprejemam tega, da po nepotrebnem /.../ uvajamo policijske ure, medtem ko obstajajo alternative," je dejal.

  Policijska ura med 21. uro zvečer in 4.30 zjutraj bo začela veljati v soboto zvečer. Za kršitelje je predvidenih 95 evrov globe. Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje omejitvene ukrepe do zdaj. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne trgovine, odprte so trgovine z živili in lekarne. Že ves mesec so zaprti tudi muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Prejšnji teden so ustavitev javnega življenja podaljšali za tri tedne, do 9. februarja.

  Premier in njegova vlada sta sicer pretekli teden odstopila zaradi afere z otroškimi dodatki, ki so jih neupravičeno odvzeli več tisoč staršem. Kljub temu bo zaradi pandemije covid-19 vlada še naprej opravljala dolžnosti kot začasna vlada do volitev 17. marca, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin