Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2021,
9.34

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

37

Natisni članek

COVID-19 okuženi testiranje Koronavirus

Petek, 22. 1. 2021, 9.34

3 leta, 2 meseca

V četrtek potrdili 1.439 novih okužb s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

37

V Sloveniji so v četrtek ob 11.149 opravljenih hitrih testih in PCR-testih potrdili 1.439 novih okužb z novim koronavirusom. Od 4.872 opravljenih PCR-testov je bilo pozitivnih 1.115, kar znaša 22,9 odstotka. Od 6.277 hitrih testov pa je bilo pozitivnih 324, kar znaša 5,2 odstotka. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je na novinarski konferenci poudarila, da učitelji in vzgojitelji, ki se ne bodo želeli testirati, pouka v živo ne bodo smeli izvajati. Ob tem ni izključila možnosti, da bi v prihodnje testirali tudi učence in dijake.

V četrtek je umrlo 25 bolnikov s covid-19, dva manj kot v sredo, od začetka epidemije pa 3.309 ljudi. Po podatkih vlade je bilo hospitaliziranih 1.140 bolnikov s covid-19, na oddelkih za intenzivno nego so jih zdravili 185. V slovenske bolnišnice je bilo včeraj sprejetih 97 bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 95 oseb.

14-dnevno število potrjenih primerov novih okužb na 100 tisoč prebivalcev znaša 892. Najvišja incidenca potrjenih primerov ostaja v posavski in goriški regiji ter v jugovzhodni Sloveniji. Trenutno je aktivno okuženih 19.008 oseb oziroma 3,2 odstotka manj kot dan prej, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika.

Testiranje zaposlenih kot eden ključnih ukrepov

"Izboljšanje epidemiološke situacije v posameznih regijah nam je končno omogočilo, da se bodo otroci od ponedeljka dalje lahko po starostnih skupinah vračali v vrtce in šole," je pred ponedeljkovim testiranjem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju dejala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Poudarila je, da je eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako Svetovna zdravstvena organizacija kot tudi vse naše slovenske strokovne institucije, testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden. Ministrstvo za zdravje je tako na pobudo in v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo pripravilo protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah, pa tudi protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev.

"V ponedeljek se bodo vzgojitelji in učitelji prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka situacija to dopušča, testirali na okužbo s koronavirusom in v primeru, da bo test negativen, začeli pouk v torek. Tisti s pozitivnim rezultatom se takoj odpravijo domov v izolacijo, seveda ne z javnim prevozom, in pokličejo svojega zdravnika, da jim da nadaljnja navodila," je opozorila Kerstin Petričeva.

Kustečeva bi želela povzeti avstrijski načrt testiranja ob vračanju v šole

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v stiku z avstrijskim kolegom v povezavi z njihovim načrtom vračanja v šole in testiranja učencev v šolskih prostorih dvakrat na teden, ki bi ga želela povzeti, če bi bilo to izvedljivo. V Avstriji načrtujejo, da bi otroke, stare do deset let, testirali starši, starejši otroci pa bi se testirali sami.

Ministrica ob tem izpostavlja, da evropski zemljevid glede šolanja v EU kaže, da je Slovenija v zlati sredini. "Čeprav se zdi, da se grozno dolgo nismo šolali, je to zato, ker smo to naredili v kosu," je dejala. V večini drugih držav so namreč po njenih besedah šole zapirali večkrat za krajši čas, edina specifika Slovenije je dolžina neprekinjenega šolanja na daljavo.

Izpostavila je, da so se v Sloveniji za zaprtje šol odločili zaradi velike stopnje okuženosti, zasedenih postelj v bolnišnicah in nadpovprečno naraščajočega trenda okužb v šolskem prostoru.

Na vprašanje, ali so na ravni EU oziroma v Sloveniji že opravili analize vpliva izobraževanja na daljavo na kakovost znanja, je ministrica odgovorila, da je v Sloveniji to celovito naredil zavod za šolstvo, ki je prav v teh dneh izdal publikacijo o izobraževanju lani spomladi. Zatrdila je tudi, da ves čas spremljajo izkušnje učencev in učiteljev. (STA)

Cepljenje covid-19
Novice Nepravilnosti pri cepljenju: cepili družinske člane, partnerje in prijatelje zaposlenih

Testiranje učencev bi lahko bil naslednji korak

Učitelji in vzgojitelji, ki se ne bodo želeli testirati, pouka v živo ne bodo smeli izvajati. "Če se kdo ne bo testiral, bi lahko prišlo do tega, da bi okužil cel razred, in tega ne smemo dopustiti," je dejala Kerstin Petričeva. Testiranja sicer ne določa zakon, zato ni obvezno. Kerstin Petričeva ne izključuje možnosti, da bi v prihodnje pri nas testirali tudi učence: "Testiranje učencev je nekaj, o čemer trenutno razpravlja cela Evropa. V nekaterih državah so testiranje že začeli. Mislim, da je vredno počakati, da vidimo, kakšen je izplen takšnega testiranja, preden se za to odločimo tudi v Sloveniji. Je pa zelo možno, da bo to naslednji korak."

Dodala je, da bo testiranje potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem, kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji, pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole. Za fleksibilen način so se odločili, ker se okoliščine na lokalni ravni razlikujejo in je primerneje, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli oziroma v dogovoru z lokalno skupnostjo na posebej določenem prostoru. Zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, pri tem pa lahko k sodelovanju povabijo tudi koncesionarje. Tam, kjer bo število potrebnih testiranj preveliko ali gre za zelo oddaljene šole oziroma vrtce, bodo z ministrstva zagotovili sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot.

Šole in zdravstveni domovi se bodo tudi dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje, da ne bo nepotrebnih vrst. Večina zdravstvenih domov je po zatrjevanju Kerstin Petričeve dobro pripravljena. Včeraj so obveščali tudi župane, v šolstvu pa so že v začetku tega tedna z okrožnico obvestili vse ravnatelje. Za posredovanje informacij se bodo vključile tudi območne enote NIJZ, njihovi kontakti pa bodo objavljeni na spletni strani ministrstva za zdravje.

Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno, in sicer bo organizirano s pomočjo mobilnih enot v vseh krajih, kjer se univerzitetni programi izvajajo. Tudi v tem primeru bo zaposlene o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo. "Samo testiranje ne bo dovolj, če se ne bomo tako v šolah in vrtcih kot sicer držali vseh ukrepov, predvsem pa tega, da ob najmanjšem znaku okužbe ostanemo doma in se izoliramo, to so nujni pogoji, da nam bo uspelo otroke obdržati v šolah," je sklenila Kerstin Petričeva.

V SVIZ si želijo, da bi bila testiranja učiteljev prostovoljna

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so danes spomnili na nasprotujoče si razlage vodilnih glede testiranja učiteljev. Vlado so zato pozvali, naj se zresni, se dogovori med seboj in "preneha s širjenjem zmede". V SVIZ si želijo, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, "h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oziroma zlasti vlada".

V sindikatu si sicer želijo, da bi bila testiranja učiteljev prostovoljna, saj bi bilo "spoštljivo, odkrito in iskreno nagovarjanje ter prepričevanje zaposlenih učinkovitejše od ukazovanja, žuganja, zaničevanja in kaznovanja". Prepričani so namreč, da se velika večina zaposlenih zaveda, da testiranje prispeva k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo, piše STA.

Dijaki pozivajo ministrstvo k čim prejšnjemu odpiranju srednjih šol

Dijaki, združeni v gibanju Zahtevamo šolo, so danes ministrstvu za izobraževanje predali pismo, v katerem pozivajo k čim prejšnjem odprtju srednjih šol po modelu C. Prav tako pričakujejo dialog z ministrstvom o tem, sicer napovedujejo splošen protest, predvidoma 9. februarja. Na ministrstvu bodo poziv skrbno preučili in se nanj odzvali, piše STA.

Lenart, testiranje
Novice Nevarno: na hitre teste tudi posamezniki s potrjeno okužbo s PCR-testi

Epidemiološke razmere ostajajo resne

Na današnji novinarski konferenci so ponovno poudarili, da epidemiološke razmere v državi ostajajo resne, da bo glede na trenutne količine cepiva proti covidu-19 minilo še kar nekaj časa, da bo cepljenje postalo množično. Vse to pa pomeni, da še naprej ključnega pomena ostajajo samozaščitni ukrepi, kot so nošenje mask, skrb za higieno rok in kašlja, ohranjanje razdalje, omejitve druženja, redno prezračevanje prostorov, pa tudi uporaba aplikacije #OstaniZdrav.

Nekatere ugotovitve glede mask, ki so na trgu, je zato na današnji novinarski konferenci podal Anton Gradišek z Instituta Jožef Stefan. Med drugim je povedal, da so maske narejene iz različnih materialov in da je učinkovitost odvisna od marsičesa.

Na vprašanje o tem, kako maske varujejo tistega, ki jo nosi, in kako okolico, je dejal, da je to odvisno od tipa maske, tega, kako si jo namestimo in kako jo nosimo. V vsakem primeru material maske deluje kot filter in posledično filtrira v obe strani, je dejal.

Glede uporabe pralnih mask, torej tistih, ki so narejene iz blaga, pa je povedal, da vsako blago ni dobro. "Maske so boljše, če so večslojne, pomembni pa so tudi kroji," je dejal Gradišek, ki je sicer tudi poudaril, da maske niso edino sredstvo boja proti virusu in da ne smemo pozabiti na druge ukrepe.

 

mejni prehod, Hrvaška
Novice Vračanje v državo zaradi vzdrževalnih del od danes brez karantene
Ne spreglejte