SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Covid-19 usoden za slavnega strica iz ozadja, ki ni verjel v covid-19

10

termometer

Olavo de Carvalho
Olavo de Carvalho ni bil politik ali znanstvenik, temveč samooklicani astrolog in filozof. Trideset let je pisal za različne brazilske revije in časopise. Leta 2005 se je preselil v Richmond v ZDA in začel komentirati politiko in različne teme, ki mejijo na področje teorij zarot. Jair Bolsonaro, takrat še poslanec, se je za njegove ideje začel zanimati leta 2013, kmalu sta začela sodelovati. De Carvalho je bil znan po tem, da je bil v svojih razpravah pogosto zelo grob in se je zatekal k tako imenovanim napadom ad hominem, torej kritikam sogovornika in ne njegovih argumentov. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

V 75. letu starosti je umrl Olavo de Carvalho, v zadnjem desetletju ena od osrednjih figur brazilske politike. Carvalho je igral ključno vlogo pri vzponu kontroverznega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, veljal je tudi za njegovega političnega in ideološkega prišepetovalca. Od začetka koronavirusne pandemije je glasno zanikal, da bi bila bolezen covid-19 nevarna in trdil, da koronavirus ne obstaja. Umrl je zaradi posledic bolezni covid-19, je za javnost razkrila njegova hči. 

Covid-19, cepivo, cepljenje Digisvet Ali športniki res niso umirali, ko še ni bilo cepiva za covid-19?

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je po ponedeljkovi smrti Olava de Carvalha razglasil dan žalovanja. Carvalho je kljub temu, da je zadnjih sedemnajst let živel v Združenih državah Amerike, veljal za tesnega zaupnika in mentorja brazilskega predsednika.

Kot vplivna figura iz ozadja naj bi imel eno od odločilnih vlog pri za marsikoga presenetljivem in bliskovitem političnem vzponu Bolsonara, ki je leta 2018 postal predsednik Brazilije. Odločal naj bi celo o imenovanju članov Bolsonarovega kabineta.

Olavo de Carvalho (levo) in Jair Bolsonaro. Olavo de Carvalho (levo) in Jair Bolsonaro. Foto: Wikimedia Commons

Kritiki politike brazilskega predsednika de Carvalhu sicer pripisujejo dobršno mero odgovornosti za visoko uvrstitev Brazilije na seznamu držav z največ smrtmi zaradi bolezni covid-19. Brazilija s prek 624 tisoč umrlimi na tretjem mestu zaostaja samo za ZDA in Indijo. 

Znano je, da brazilski predsednik Bolsonaro ni zagovornik epidemioloških ukrepov, saj jim javno nasprotuje in jih je tudi večkrat kršil, spodkopaval pa je tudi zaupanje v medicinsko stroko in zanikal nevarnost bolezni covid-19.

Planet lepote Digisvet Slovenski medij prekopiral članek, da bi širil smrtni strah pred cepivi

Predsednikovega "guruja" pokopala bolezen, za katero je trdil, da ne obstaja oziroma ni nevarna

Mogoče je, da je na Bolsonara, kar zadeva spopad s koronavirusom, kot njegov politični in ideološki "prišepetovalec" odločilno vplival prav Olavo de Carvalho. Ta je namreč tako rekoč od začetka pandemije javno trdil, da novi koronavirus ne obstaja oziroma da bolezen covid-19 ne obstaja.

Norčeval se je tudi, da gre v resnici za virus, ki okužuje le idiote, in razpečeval različne teorije zarot, da gre v resnici za velikanski skrivni načrt svetovnih elit. Ker je imel velikansko občinstvo - na Twitterju mu je sledilo blizu milijon ljudi - so imele njegove besede najverjetneje učinek na javno mnenje. 

"Po rokah je imel kri," je za brazilske medije po smrti de Carvalha v torek dejala njegova hči Heloísa, ki z očetom že nekaj časa ni bila v dobrih odnosih. Razkrila je tudi, da je njen oče umrl zaradi bolezni covid-19. 

Sporočilo o smrti, ki ga je na profil de Carvalha na Twitterju objavila njegova družina. Vzroka smrti niso navedli:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin