Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2015,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija predčasne volitve

Nedelja, 23. 8. 2015, 18.58

8 let

Ciprasova vlada predsednico parlamenta obtožila, da se vede kot diktator

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V senci grške politične krize, ki je nastala po odstopu premierja Aleksisa Ciprasa, se je razplamtela besedna vojna med njim, predsednico parlamenta in predsednikom države glede predčasnih volitev.

Ciprasova vlada, ki je odstopila v četrtek, je predsednici parlamenta Zoe Konstantinopulu očitala, da se vede kot diktator, potem ko je ta postopek za razpis predčasnih volitev v državi označila za "nedemokratičen in neustaven".

Predsednik Prokopis Pavlopulos je bil v skladu z ustavo obvezan mandat za sestavo nove vlade poveriti vodji grške opozicijske stranke Nova demokracija, preden bi formalno določil datum novih predčasnih volitev.

Vodja opozicije Evangelos Meimarakis je tako v petek dobil tri dni časa za pogovore s strankami o morebitnem oblikovanju koalicije. Vendar pa je vodja Sirize Cipras srečanje z njim danes zavrnil rekoč, da ni nikakršne možnosti za oblikovanje vlade z obstoječo sestavo parlamenta.

Že tako zapleteno politično situacijo v Grčiji je sicer v petek še dodatno zapletla odločitev dela poslancev vladajoče Sirize, da se odcepijo in ustanovijo svojo stranko, ki so jo poimenovali Ljudska enotnost (LAE). S 25 poslanci so postali tretja največja poslanska skupina v parlamentu.

Če Nova demokracija ne bo uspešna pri sestavi vlade, dobi možnost za oblikovanje vladne koalicije v ponedeljek še LAE na čelu s Panagiotisom Lafazanisom.

V primeru propada pogovorov je pričakovati, da bo Pavlopulos 28. avgusta imenoval začasno vlado in razpisal predčasne volitve, najverjetneje za 20. september, za kar se zavzema predvsem Cipras.

38-letna Konstantinopulujeva, sicer najmlajša predsednica parlamenta v zgodovini Grčije, je predsednika države obtožila kršenja predpisov v zvezi s parlamentarnimi postopki s ciljem pospešiti celotno volilno proceduro, poroča AFP, ki sicer podrobneje ne navaja, za kakšne kršitve naj bi šlo.

Nekdanji finančni minister in eden vidnejših članov Sirize Janis Varufakis, ki je ostro nasprotoval mednarodnemu programu pomoči Grčiji, je medtem danes sporočil, da na naslednjih volitvah ne bo nastopil kot kandidat Ciprasove stranke, ki po njegovem sprejema "nerazumno doktrino", ki ji je sam v zadnjih letih nasprotoval.

Ne spreglejte