Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2013,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franjo Tuđman Slobodan Milošević

Sreda, 9. 10. 2013, 13.50

8 let

Cia: Tuđman bi na Beograd poslal rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški predsednik Franjo Tuđman je bil leta 1995 pripravljen uporabiti rakete, če bi srbski predsednik Slobodan Milošević poslal vojsko na pomoč hrvaškim Srbom, je takrat poročala Cia.

Zagreb ima rakete, ki jih lahko izstreli na Beograd, hrvaški predsednik Franjo Tuđman pa jih je pripravljen uporabiti, če bo srbski predsednik Slobodan Milošević poslal vojsko na pomoč hrvaškim Srbom v primeru napada hrvaške vojske, je 21. julija 1995 poročala ameriška obveščevalna agencija Cia, piše Jutarnji list.

ZDA so nedavno objavile del dokumentov svojih balkanskih operativcev, ki so mesec dni pred operacijo Nevihta avgusta 1995 podrobno opisali razmere na Hrvaškem in predvidevali razvoj dogodkov. Bili so prepričani, da bo Hrvaška zagotovo napadla območje okrog Knina, ki so ga zasedli Srbi, a so napačno ocenili, da tega ne bo storila pred jesenjo 1995.

Hrvaška ni imela nobenih vojaških zmogljivosti Obravnavali so tudi morebiten odziv Beograda na napad hrvaške vojske ter predvidevali, da bo Milošević v pomoč napadenim Srbom lahko poslal 22 tisoč vojakov ter 700 tankov in topov. "Visoki hrvaški obveščevalci so prepričali kolege iz Cie, da bo v tem primeru Zagreb zagotovo odgovoril z raketnim napadom na Beograd," navaja Jutarnji list.

Dodaja, da so ameriški agenciji zaupali takšne informacije, čeprav Hrvaška v tistem času ni imela nobenih vojaških zmogljivosti, da bi streljala na cilje, ki so bili oddaljeni več kot 27 kilometrov. Na vojaški paradi v Zagrebu so spomladi leta 1995 sicer predstavili ruski protiletalski raketni sistem S300, s katerim bi bilo mogoče zadeti cilje, oddaljene 150 kilometrov, a orožja ni bilo mogoče uporabiti, ker v paketu z raketami ni bilo radarskih sistemov.

Hrvaški časnik dodaja, da so hrvaški vojaki svoj prvi operativni raketni sistem, "orkan", zajeli prav med Nevihto. Pred tem so krajinski Srbi z orkani napadli več mest na Hrvaškem, tudi Zagreb. Ameriški obveščevalci so bili presenečeni, ker Milošević ni odgovoril na Nevihto. "Povsem gotovo so tudi do njega prišle informacije, da je Tuđman pripravljen napasti Beograd, zagotovo pa je tudi videl rakete S300, kar ga je odvrnilo od morebitne odločitve, da svoje vojake pošlje na Hrvaško," še piše časnik.

Hrvaška nikoli ni plačala raket Hrvaška nikoli ni plačala ruskih raket, saj jih po osvoboditvi svojega ozemlja ni več potrebovala. Znani hrvaški podjetnik in trgovec z orožjem Zvonko Zubak, ki je posredoval pri dobavi sistema S300 na Hrvaško, od konca vojne na sodiščih od hrvaške države neuspešno zahteva plačilo približno 200 milijonov ameriških dolarjev dolgov ruskim trgovcem z orožjem.

Medtem so ruske rakete izginile s Hrvaške. Hrvaški mediji so med drugim pogosto ugibali, da so jih v času vlade Iva Sanaderja leta 2004 izročili ZDA in Izraelu v zameno za članstvo v zvezi Nato. Večernji list je spomladi poročal, da je Zubak pripravljen sprejeti tudi obveznice državnih podjetij, kot je letalska družba Croatia Airlines, a iz vlade ni dobil nobenega odgovora.

Ne spreglejte