Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
22. 1. 2023,
19.54

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Natisni članek

Nataša Pirc Musar cia

Nedelja, 22. 1. 2023, 19.54

1 leto, 2 meseca

Cia ne ve, kaj dela Nataša Pirc Musar

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Nataša Pirc Musar bo v DZ zaprisegla kot nova predsednica republike Slovenije, dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob | Cia v svoji enciklopediji o državah sveta navaja podatek, da je slovenski predsednik še vedno Borut Pahor, vlado pa vodi Nataša Pirc Musar. | Foto Ana Kovač

Cia v svoji enciklopediji o državah sveta navaja podatek, da je slovenski predsednik še vedno Borut Pahor, vlado pa vodi Nataša Pirc Musar.

Foto: Ana Kovač

Ameriška Cia, verjetno najbolj znana obveščevalna agencija na svetu, slovi po tem, da lahko najde terorista, ki se skriva v najbolj zakotni luknji na planetu, ali pa strmoglavi vlado določene države. Cia medtem ne ve, kdo je v Sloveniji ta hip predsednik oziroma predsednica republike in kdo predsednik vlade. 

CIA, Langley
Novice Bombastično vohunsko razkritje: Američani so vedeli vse

Obveščevalna agencija Cia že šest desetletij izdaja enciklopedijo o državah sveta, ki se imenuje The World Factbook oziroma CIA World Factbook. Almanah, ki ga v celoti pripravlja in ureja Cia, je v prvi vrsti namenjen uslužbencem zvezne vlade ZDA, ki pri delu potrebujejo zgoščene podatke o določeni državi na enem mestu, vendar pa lahko do The World Factbooka danes dostopa kdorkoli (tudi Neameričani), saj se enciklopedija financira iz proračuna ZDA in je zato v javni domeni.

CIA | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Cia enciklopedijo za javnost v tiskani obliki izdaja že od leta 1975 (od leta 2008 jo sicer tiskajo drugje), brezplačno pa je na voljo tudi v digitalni obliki na spletni strani The World Factbook. Na voljo so splošne informacije o 195 državah sveta (ki jih kot neodvisne priznavajo ZDA) in o približno 70 drugih teritorijih, ozemljih, ki so predmet spotike in drugih lokacijah. 

V Sloveniji je predsednik še vedno Borut Pahor, Nataša Pirc Musar pa je predsednica vlade

Stran Slovenije v geografskem almanahu ameriških obveščevalcev med drugim vsebuje podatke o zemljepisnih značilnostih, gospodarstvu, družbi, energetiki naše države, pa tudi razdelek o ustroju slovenske politike, kjer pa podatki Cie nekoliko šepajo.

CIA | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Po navedbah CIA The World Factbooka je v Sloveniji na predsedniškem položaju trenutno še vedno Borut Pahor, slovensko vlado pa od 23. decembra vodi Nataša Pirc Musar, ki je "prva predsednica vlade v Sloveniji", je zapisano. 

Nataša Pirc Musar bo v DZ zaprisegla kot nova predsednica republike Slovenije, dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob
Novice Slovesna zaprisega Nataše Pirc Musar: Slovenija je dobila prvo predsednico #foto #video

V nadaljevanju, kjer so naštete in opisane zadnje tri predsedniške in parlamentarne volitve, je medtem pravilno navedeno, da je Pirc Musarjeva zmagala na predsedniških volitvah, na državnozborskih pa je slavil Robert Golob. 

Cia se je sicer zmotila tudi pri (napačnem) poudarku, da je Nataša Pirc Musar "prva predsednica vlade v Sloveniji". Tudi če bi bila res, to namreč ne bi držalo - prva in do zdaj edina predsednica slovenske vlade je bila Alenka Bratušek. 

Enciklopedični vnos o Sloveniji je bil nazadnje posodobljen v torek, 17. januarja, je navedeno na vrhu zapisa. 

Ne spreglejte