Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2012,
9.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ekvador Velika Britanija spor Julian Assange

Torek, 21. 8. 2012, 9.58

7 let, 12 mesecev

Chavez: VB bo čutila posledice, če bo vdrla na ekvadorsko veleposlaništvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Diplomatski spor med Ekvadorjem in Veliko Britanijo dobiva nove razsežnosti. Svoje mnenje o zadevi je podal še venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je odločno stopil na stran Ekvadorja.

V včerajšnjem televizijskem nastopu na ekvadorski televiziji ECTV je Rafael Correa povedal, da bi Velika Britanija storila diplomatski samomor, če bi vstopila na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in aretirala Juliana Assangea, ki so mu ekvadorske oblasti pred kratkim odobrile prošnjo za politični azil. Correa je pojasnil, da bi Velika Britanija z vstopom tvegala, da bi tudi druge države vdirale na njena veleposlaništva drugod po svetu.

Velika Britanija pa še vedno vztraja pri tem, da je njena dolžnost izročiti Juliana Assangea Švedski, kjer je obtožen spolnega napada, kar še vedno vztrajno zanika. Correa je še razkril, da še vedno obstaja nevarnost, da se Velika Britanija odloči za vdor na njihovo veleposlaništvo, kot je pretekli teden grozila v pismu, naslovljenem na ekvadorsko vlado. "Velika Britanija ni ukrepala, niti se za grožnjo ni opravičila, domnevam, da je še vedno možnost, da vdrejo na veleposlaništvo," je povedal Correa, ki pa ni razkril, kako bodo Assangeu omogočili varen prehod iz Velike Britanije, pri tem pa še razkril, da je pripravljen zadevo predložiti tudi ZN. O dolžnosti Velike Britanije do Švedske pa je povedal: "Britanci pravijo, da nimajo druge izbire, kot izročiti ga Švedski. Zakaj pa niso izročili Augusta Pinocheta?"

Svojo podporo v sporu pa je napovedal tudi venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je Veliko Britanijo posvaril, naj ne vdira na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, saj bo v tem primeru tudi Venezuela ukrepala. "Če bo Velika Britanija Ekvadorju odvzela pravico do neodvisnosti, bo čutila močne posledice. Ne bom razkril, kaj načrtujemo, vendar se pripravljamo na to možnost. Velika Britanija ne bo z nami ravnala tako kot v preteklosti, zato ji svetujem, naj dobro premisli, preden ukrepa," je povedal.

Še vedno so se pripravljeni pogajati

Ekvador pa je v zvezi z Julianom Assangeom še vedno pripravljen na pogajanja z Veliko Britanijo in Švedsko, je v pogovoru za ekvadorsko televizijo povedal Correa. Ekvadorski predsednik še upa, da bo njihovo mnenje podprla tudi Organizacija ameriških držav na srečanju v petek. "Pričakujemo močno podporo drugih ameriških držav, saj gre za kršenje ameriškega zakona, mednarodnih zakonov, Dunajske konvencije in vseh diplomatskih tradicij po vsem svetu," je še povedal.

Ukrepi, ki jih v tem sporu lahko uporabi Velika Britanija, so omejeni, kljub temu pa so nekateri britanski odvetniki in diplomati prepričani, da je najbolje, da počaka na to, kaj bo v zvezi z Assangeom ukrenil Ekvador.

Ne spreglejte