Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2020,
15.19

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

požar Černobil

Ponedeljek, 13. 4. 2020, 15.19

4 leta

opozarjajo na nevarnost zvišanja stopnje radioaktivnosti na območju

Požara pri Černobilu še niso ukrotili, okoljski strokovnjaki zaskrbljeni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Gozdni požar na zaprtem območju okoli jedrske elektrarne v Černobilu, ki je več kot tri desetletja po jedrski katastrofi še vedno kontaminirano, vztraja že deset dni. Danes se z ognjenimi zublji bori skoraj 400 gasilcev, medtem pa okoljski strokovnjaki opozarjajo na nevarnost zvišanja stopnje radioaktivnosti na območju, poroča STA.

Okoljski strokovnjaki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozarjajo, da bi požar lahko razkril radioaktiven pepel v zemlji po nesreči reaktorja leta 1986, veter pa nato odnesel strupeni prah v prestolnico Kijev. Ukrajinske oblasti po drugi strani vztrajajo, da je raven radioaktivnosti še vedno na sprejemljivi ravni, piše STA.

Černobil
Novice Požar v bližini nekdanje černobilske elektrarne

Trenuten obseg požara ni znan. Oblasti so minuli konec tedna navajale podatke, po katerih se je ogenj raztezal na okoli 3500 hektarjih.

Pri gašenju po navedbah ruske tiskovne agencije Tass pomagajo letala, ki so na območje odvrgla skoraj 400 ton vode. Kljub temu jim ognja, ki se je razplamtel 4. aprila, še ni uspelo pogasiti.

Požara v Černobilu po desetih dneh še niso pogasili. | Foto: Reuters Požara v Černobilu po desetih dneh še niso pogasili. Foto: Reuters

Mila zima in kurjenje smeti

Po ocenah oblasti je požar na večinoma nenaseljenem območju nastal zaradi sušnih razmer po mili zimi. Obenem sumijo, da je najmanj enega od lokalnih požarov sprožil 27-letni prebivalec manjšega kraja blizu zaprtega območja. Domnevajo, da je kuril travo in smeti, zaradi vetra pa mu je ogenj ušel izpod nadzora. Grozi mu do pet let zapora.

Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske nuklearke pripetila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne, še piše STA.

Andrija Ševčenko Ukrajina
Sportal Ševčenko primerja pandemijo z jedrsko katastrofo v Černobilu
Ne spreglejte