SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čečeni trdijo, da so ruske sile osvojile Severodoneck

10

termometer

ruska vojska | Ruske sile naj bi osvojile Severodoneck, trdi čečenski voditelj Kadirov.  | Foto: Reuters
Ruske sile naj bi osvojile Severodoneck, trdi čečenski voditelj Kadirov. Foto: Reuters

95. dan vojne v Ukrajini. Ruske sile še naprej napadajo Severodoneck na vzhodu Ukrajine, medtem pa čečenski voditelj Kadirov trdi, da so ruske sile to mesto že osvojile. Ukrajinci trdijo, da se spopadi nadaljujejo. Svetovalec ukrajinskega predsednika in pogajalca v mirovnih pogajanjih Mihail Podoljak je Rusijo označil za državo, ki vedno cinično in propagandno laže in zato ji ne gre zaupat pod nobenim pogojem, niti za denar. 

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

16.45 Zelenski (prvič) obiskal vojake v Harkovu
13.05 Vučić in Putin za triletno pogodbo o dobavi plina
12.50 Najnovejši podatki o ruski ofenzivi 
11.55 Ruski veleposlanik: Rusija se je odrekla Kijevu 
10.10 Rusi v bolnišnicah zavračajo civilne paciente
8.15 O referendumu za pridružitev Rusiji "ni govora"
7.45 "Rusija cinično in propagandno laže"
7.30 Kadirov: Ruske sile so osvojile Severodoneck
7.00 Spopadi za Severodoneck se nadaljujejo

16.45 Zelenski (prvič) obiskal vojake v Harkovu

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski se je opravil na redko potovanje izven prestolnice Kijev, so sporočili iz predsedniškega urada. Zelenski je obiskal položaje na frontni črti v regiji Harkov. "Želim se zahvaliti vsakemu izmed vas. Tvegate svoje življenje za vse nas in našo državo," je vojakom dejal predsednik.

Severovzhodno mesto je doživelo nekaj najhujših spopadov, odkar je Rusija 24. februarja začela invazijo na Ukrajino.

13.05 Vučić in Putin za triletno pogodbo o dobavi plina

Rusija bo še naprej dobavljala plin Srbiji, je v telefonskem pogovoru srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću povedal ruski kolega Putin.

Iz Kremlja so sporočili, da sta se Putin in Vučić pogovarjala o razmerah v Ukrajini in na Kosovu, ter da bosta državi vzpostavili tesnejše partnerstvo, poroča Reuters. 

Vučić je dejal, da se je s Putinom dogovoril za triletno pogodbo o dobavi plina, o podrobnostih pa se je treba dogovoriti z Gazpromom. V telefonskem pogovoru je spregovoril tudi o širitvi omrežja skladišč plina v Srbiji. | Foto: Reuters Vučić je dejal, da se je s Putinom dogovoril za triletno pogodbo o dobavi plina, o podrobnostih pa se je treba dogovoriti z Gazpromom. V telefonskem pogovoru je spregovoril tudi o širitvi omrežja skladišč plina v Srbiji. Foto: Reuters

12.50 Najnovejši podatki o ruski ofenzivi  

"Sestrelili smo ukrajinsko letalo, štiri drone in ubili 300 vojakov," je o nadaljevanju "posebne vojaške operacije" v Ukrajini na zadnjem brifingu povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

"V napadih smo eliminirali več kot 300 nacionalistov in uničili do 50 enot z vojaško in posebno opremo ukrajinske vojske," je še dejal Konašenkov.

Dejal je še, da so ruske sile sestrelile štiri ukrajinska brezpilotna letala v regijah Harkov, Dnipropetrovsk in Doneck. V regiji Harkov so prestregli tudi ukrajinsko raketo. "Raketne enote in topništvo so zadeli 62 poveljniških mest, 596 območij, kjer se nahaja osebje in vojaška oprema, ter 52 položajev topniških in minometnih enot ukrajinskih nacionalistov," je dodal.

11.55 Ruski veleposlanik: Rusija se je odrekla Kijevu 

Rusija se je odrekla Kijevu, je v pogovoru za BBC dejal ruski veleposlanik Andrej Kelin.

"Da, mislim, da," je odgovoril na vprašanje britanskega novinarja. Dodal je še, da nihče izmed ruskih voditeljev, vključno z Vladimirjem Putinom, nikoli ni rekel, da želi zavzeti Kijev.

"Ne verjamem, da je mogoče zavzeti ali okupirati Kijev, to je veliko mesto." Na vprašanje, zakaj so ruske sile v regiji blizu ukrajinske prestolnice, če nikoli niso nameravale zasedati Kijeva, pa je odgovoril tako: "Tam smo imeli moč, a ne, da bi zavzeli Kijev. Nisem vojaška oseba, nisem diplomat, ampak celo razumem, da če želiš delati stvari na eni fronti, moraš delati različne stvari na drugi."

"Nismo nameravali zavzeti Kijeva v začetni fazi. Ne verjamem v to možnost," je med drugim še dejal Kelin.

10.10 Ukrajina: Rusi v bolnišnicah zavračajo civilne paciente

Ukrajinske vojaške sile so obtožile ruske oblasti v Krimu, da so bolnišnicam naročile, naj zavračajo civilne paciente, da bi imeli dovolj postelj za ruske vojake. 

V izjavi na Facebooku so zapisali, da intenzivno zbirajo kri darovalcev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zavrnil zamisel o nasilnem poskusu vrnitve države, ki jo je izgubil leta 2014 s priključitvijo Krima, ki je postal ruski. "Ne verjamem, da lahko z vojaško akcijo dobimo svoje ozemlje nazaj. Če gremo po tej poti, bomo izgubili na stotine tisoč ljudi," je dejal.

8.15 O referendumu za pridružitev Rusiji "ni govora"

Namestnik vodje ruske administracije v okupiranem Hersonu je izjavil, da referenduma o uradni pridružitvi Rusiji ne bo, dokler se boji tu in tudi v Odesi ter Mikolajevu ne bodo prenehali, poroča CNN.

Namestnik načelnika hersonske vojaške civilne uprave Kiril Stremousov je za Reuters dejal, da "o referendumu trenutno ni govora".

7.45 "Rusija cinično in propagandno laže"

Svetovalec ukrajinskega predsednika in pogajalca v mirovnih pogajanjih Mihail Podoljak je dejal, da ne gre zaupati nobenemu dogovoru z Rusijo. 

"Vsak dogovor z Rusijo ni vreden denarja. Ali se je mogoče pogajati z državo, ki vedno cinično in propagandno laže?" je zapisal na Telegramu. "Rusija se je izkazala za barbarsko državo, ki ogroža svetovno varnost, barbare pa je mogoče ustaviti le s silo," je dodal. Zadnji neposredni pogovori med Rusijo in Ukrajino so bili 29. marca.

7.30 Kadirov: Ruske sile so osvojile Severodoneck

Čečenski voditelj Kadirov trdi, da so ruske sile osvojile Severodoneck, strateško pomembno mesto na vzhodu Ukrajine.

7.00 Spopadi za Severodoneck se nadaljujejo 

Boji za mesto Severodoneck na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo, ruske sile pa izvajajo napade, je sporočil generalštab oboroženih sil Ukrajine. 

"Ruske sile so z uporabo topništva izvedle jurišne operacije na območju Severodonecka," je sporočil generalštab na svoji strani na Facebooku. "Boji se nadaljujejo," je dodal. "Možnost grožnje napada z beloruskega ozemlja na ukrajinske infrastrukturne objekte ostaja," zaključuje. 

Vladimir Putin Novice Rusija tokrat grozi BiH: Če storite to, bomo morali odgovoriti #vŽivo Vladimir Putin Novice Putin ranjenim vojakom: Seveda se želite vrniti Moskva, Kremelj, Rdeči trg Novice Incident z letalom, ki je šokiral in osramotil Moskvo Kubanski kozaki Novice Kako so ruski vojaki ustrahovali Slovence ruska vojska rusija moskva Novice Rusija o odnosih s Slovenijo: Obžalujemo ... #vŽivo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin