Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
12.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

5

Natisni članek

Francija Marine Le Pen Emmanuel Macron

Torek, 2. 5. 2017, 12.21

6 let, 6 mesecev

Cazeneuve: EU ne bo preživela zmage Le Penove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

5

Bernard Cazeneuve | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska unija ne bo preživela zmage nekdanje vodje skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen na francoskih predsedniških volitvah, je danes posvaril francoski premier Bernard Cazeneuve.

EU, "ki jo je oslabil brexit, ne bi preživela novega šoka evrofobne vlade, ki bi prišla na oblast v Franciji", je zapisal Bernard Cazeneuve v današnji kolumni časnika Liberation.

Kritičen tudi do levičarja Melenchona

Premier iz vrst socialistov je bil kritičen tudi do predsedniškega kandidata, ki je izpadel v prvem krogu, levičarja Jean-Luca Melenchona, ker ne želi javno podpreti sredinskega predsedniškega kandidata Emmanuela Macrona. "Jean-Lucu Melenchonu in njegovim podpornikom ali dvomljivcem želim povedati, da je še vedno čas, da se odločijo za republiko," je zapisal premier.

Nikoli ne bo volil za nacionalno fronto

Za Melenchona je v prvem krogu glasovalo okoli sedem milijonov ljudi, njihovi glasovi pa bi lahko pomenili pomembno utež na drugem krogu predsedniških volitev. Le Penova je sicer že nagovorila njegove volivce in jih poskušala očarati, a je Melenchon pozneje dejal, da ne bo nikoli volil za Nacionalno fronto. Ni pa bi pri tem omenil Macrona in ali ga podprl.

Vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen se je uvrstila v drugi krog predsedniških volitev. | Foto: Reuters Vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen se je uvrstila v drugi krog predsedniških volitev. Foto: Reuters

Macron je v ponedeljek sicer pozval volivce, ki se ne strinjajo z njegovo politiko, naj ga vseeno podprejo, saj bodo s tem "zaščitili demokracijo in republiko".

Le Penova svoj govor ukradla izpadlemu kandidatu?

Le Penova se je na drugi strani na ponedeljkovem shodu zapletla z govorom, ki je bil kopija govora premaganega predsedniškega kandidata Francoisa Fillona. Več delov govora, ki ga je imela na severu Pariza, je bilo namreč identičnih s Fillonovim nagovorom volivcev, kot ga je imel ta 15. aprila v kraju Puy En Velay. V govoru je omenil francoske državne meje, se poklonil francoskemu jeziku in govoril o "francoski poti" v 21. stoletju.

Podpredsednik Nacionalne fronte Florian Philippot je pojasnil, da je bil govor "prikimavanje kratkemu delu govora o Franciji". Francoski radio RTL pa je poročal, da gre verjetno za plagiat, saj je zapiske za govor priskrbel Paul-Marie Couteaux, ki je spisal Fillonov govor.

Francozi bodo v nedeljo volili novega predsednika, sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah pa bo na volitvah zmagal Macron z 59- do 61-odstotno podporo.

Ne spreglejte