Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Poljska Varšava Frans Timmermans Bruselj Zbigniew Ziobro Evropska komisija Evropska unija

Sreda, 1. 6. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Bruselj okrcal poljsko pravosodje, Varšava presenečena nad vpletanjem "v zadeve suverene države"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Zbigniew Ziobro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je izrazil presenečenje nad odločitvijo Evropske komisije, ki je Varšavi danes poslala formalno opozorilo v zvezi z zaščito pravne države, s čimer je zaostrila ukrepanje proti Poljski.

"Gospod Timmermans in njegovi najtesnejši sodelavci točno vedo, da je vlada pokazala veliko prožnost in voljo za iskanje kompromisa," je pisno mnenje iz Bruslja v prvem odzivu komentiral Zbigniew Ziobro.

Za kaj gre?

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je pred tem v Bruslju ob novici o formalnem opozorilu Poljski izrazil obžalovanje, da do zdaj niso našli rešitve, in se zavzel za nadaljevanje dialoga.

Pomisleki Evropske komisije se nanašajo predvsem na delovanje poljskega ustavnega sodišča, in sicer na imenovanje njegovih članov, spremembe zakona o ustavnem sodišču in učinkovitost ocene ustavnosti nove zakonodaje.

Ziobro je v odzivu poljski opoziciji in tudi ustavnemu sodišču očital, da sta se upirala kompromisu. Zdaj je treba počakati na pisno mnenje Bruslja, je dodal in poudaril, da sta za kompromis potrebni dve strani.

Nedopustno vpletanje v zadeve suverene države?

"To žal potrjuje stališče tistih, ki pravijo, da se Evropska komisija prek vplivnih predstavnikov politične opozicije vpleta v notranji spor, v zadeve suverene države, da podpira opozicijo in nastopa proti vladi, ki ji je neprijetna," je še dejal Ziobro.

Ob tem je menil, da za pritiski na Poljsko stojijo drug cilji – na primer to, da bi sprejela več deset tisoč beguncev in migrantov.

Odzvala se je tudi poljska premierka Beata Szydlo. Njen odziv je bil po poročanju dpa umirjen. "Mnenje je mnenje. Nima nobenega vpliva na odločitve, sprejete na Poljskem" je dejala.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je v Bruslju ob novici o formalnem opozorilu Poljski izrazil obžalovanje, da do zdaj niso našli rešitve, in se zavzel za nadaljevanje dialoga. | Foto: Reuters Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je v Bruslju ob novici o formalnem opozorilu Poljski izrazil obžalovanje, da do zdaj niso našli rešitve, in se zavzel za nadaljevanje dialoga. Foto: Reuters

Zakonske spremembe, ki po mnenju Bruslja kršijo načela pravne države

Evropska komisija je zaradi zakonskih sprememb, ki ji je lani sprejela nova konservativna vlada premierke Szydlo in ki po mnenju Bruslja kršijo načela pravne države ter so v nasprotju z demokratičnimi vrednotami EU, januarja sprožila preliminarno preiskavo v okviru mehanizma za zaščito pravne države.

Zdaj so se pri komisiji odločili, da poljskim oblastem pošljejo še pisno mnenje v zvezi z vprašanji, ki sprožajo pomisleke. Od Varšave pričakujejo, da bo nanje odgovorila.

Varšavo bil lahko doletel začasen odvzem glasovalnih pravic v Svetu EU

Poljske oblasti bodo imele dva tedna časa, da se o mnenju izrečejo. Na podlagi mnenja Varšave bo komisija nadaljevala konstruktivni dialog s poljskimi oblastmi s ciljem najti rešitev za pomisleke.

Če teh pomislekov ne bi odpravili v razumnem času, bi lahko komisija izdala priporočilo, kar predstavlja drugega od treh korakov v okviru mehanizma za zaščito pravne države. V skrajnem primeru bi Varšavo lahko doletel začasen odvzem glasovalnih pravic v Svetu EU.

 

Ne spreglejte