Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2011,
17.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rudnik

Sreda, 29. 6. 2011, 17.10

8 let, 1 mesec

Bruselj odobril državno pomoč za zaprtje Rudnika Trbovlje-Hrastnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je odobrila načrt Slovenije o dodelitvi finančne pomoči za zaprtje Rudnika Trbovlje-Hrastnik v Zasavski regiji.

Komisija je načrt odobrila, ker meni, da je ta v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh za lažje zaprtje nekonkurenčnih premogovnikov. Slovenski načrt po navedbah komisije obsega financiranje socialnega programa za prekvalificiranje delavcev in pomoč pri iskanju nove zaposlitve oziroma pri samozaposlitvi ter sofinanciranje upokojitve tistih, ki se bližajo starosti za upokojitev. Edina enota za proizvodnjo premoga v Sloveniji Rudnik Trbovlje-Hrastnik je edina enota za proizvodnjo premoga v Sloveniji. Njegov lastnik je podjetje Rudnik Trbovlje-Hrastnik, ki je v celoti v lasti države.

Postopno zapiranje se je začelo leta 2000 Njegovo postopno zapiranje se je začelo leta 2000. V času zapiranja bo podjetje v povprečju imelo 260 delavcev, zaposlenih v proizvodnji. Po načrtu naj bi bil rudnik zaprt konec leta 2012. Pomoč se kljub temu lahko dodeli do konca leta 2015, so še sporočili v komisiji.

Sredstva tudi za sanacijo okolja Pomoč, ki jo Slovenija namerava dodeliti Rudniku Trbovlje-Hrastnik, je po navedbah komisije namenjena tudi pokritju stroškov, povezanih s sanacijo območja, vključno z odstranitvijo odpadne vode iz rudnika in zagotovitvijo varnosti pod zemljo.

Režim državnih pomoči podaljšan do leta 2018 Države članice EU so se decembra lani strinjale, da se do leta 2018 podaljša poseben režim državnih pomoči za sektor črnega premoga, prek katerega se dodeli pomoč za zaprtje nekonkurenčnih rudnikov. Namen novega režima je olajšati prehod na splošna pravila, ki veljajo za državne pomoči in se uporabljajo v vseh sektorjih ter ne dopuščajo pomoči za tekoče poslovanje.

Ne spreglejte