SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj in London naj bi sklenila dogovor o finančnih storitvah

0,44

termometer

brexit
Foto: Getty Images

Pogajalci Velike Britanije in Evropske unije naj bi po poročanju britanskega časnika The Times sklenili okvirni dogovor o finančnih storitvah po brexitu. Glede na dogovor naj bi imela britanska finančna podjetja po marcu 2019 še vedno dostop do evropskih trgov.

Pogoj za nadaljnje delovanje britanskih podjetij po EU je, da bodo britanske finančne regulacije v skladu z evropskimi. Okvirni dogovor naj bi veljal tudi za področja izmenjave podatkov, navaja časnik neimenovane britanske vladne vire.

Dogovor tudi predvideva, da dostopa do trgov po novem ne bi smeli ukiniti enostransko, ampak bodo primeri spora odločeni z arbitražo, odpovedni rok pa bo daljši od meseca dni. Po trenutnih načrtih bi lahko sicer EU prepovedala dostop do trgov z enomesečnim rokom, če bi se odločila, da partnerska država nima primerljivih regulacij finančnih storitev.

V Bruslju in Londonu zanikali navedbe časnika

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je že zanikal navedbe časnika The Times. Po njegovi oceni je prispevek zavajajoč. Dodal je, da je EU pripravljena na temeljit dialog z Veliko Britanijo glede regulacij.

Navedbe je zanikala tudi britanska vlada. To so ugibanja, je sporočil tiskovni predstavnik premierke Therese May in dodal, da poganjanja o tem delu brexita še potekajo.

Po objavi skočil funt

Nemudoma po objavi poročila se je že okrepila vrednost funta v primerjavi z dolarjem. Finančne storitve so namreč ena od osrednjih panog britanske ekonomije in ravno dostop do evropskih trgov je bila ena od perečih tem ločitve Velike Britanije od EU.

Britanski minister za brexit Dominic Raab je sicer v sredo v pismu, ki ga je poslal odboru britanskega parlamenta za brexit, ocenil, da bi bilo mogoče dogovor o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije doseči do 21. novembra. Pozneje so z njegovega ministrstva sporočili, da v resnici ni določenega končnega datuma pogajanj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin