SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanski poslanci za istospolne poroke na Severnem Irskem

0,03

termometer

Parada ponosa v Skopju
Foto: Reuters

Britanski poslanci so danes z veliko večino podprli predlog, da pravica istospolnih oseb do zakonske zveze in lažjega dostopa do umetne prekinitve nosečnosti začne veljati tudi na Severnem Irskem, razen če uspe Belfastu do 21. oktobra znova oblikovati vlado. Te pravice v drugih delih Velike Britanije veljajo že več let.

Parada ponosa v New Yorku Novice Na veliki paradi ponosa v New Yorku več kot dva milijona ljudi #foto

Poslanci so dopolnili zakonodajo, ki prelaga volitve na Severnem Irskem, da bi tako dali dodaten čas za pogajanja o ponovni vzpostavitvi delitve oblasti v okviru tamkajšnje vlade, ki je propadla januarja 2017.

Čeprav so splavi in istospolne poroke zakoniti v drugih delih Velike Britanije, ostajajo nezakoniti na Severnem Irskem.

Demokratična unionistična stranka (DUP), ki v Londonu podpira konservativce Therese May, ostro nasprotuje tovrstnim spremembam. Vlada je sicer zagovarjala, da bi to morali rešiti na lokalni ravni, a so se zdaj vseeno vmešali britanski poslanci.

Parada ponosa v Skopju Novice Mavrična zastava zaplapolala v Mariboru, parada ponosa tudi v Skopju in Beogradu

Dopolnila o istospolnih porokah so sprejeli z 383 glasovi za in 73 proti, dopolnila o lažjem dostopu do umetne prekinitve nosečnosti pa s 332 glasovi za in 99 proti.

Zakon z dopolnili mora potrditi še zgornji dom britanskega parlamenta. Obe dopolnili sta sicer vezani na rešitev politične krize na Severnem Irskem. V veljavo bosta stopili namreč le, če stranem v Belfastu do 21. oktobra ne bo uspelo oblikovati vlade.

Severna Irska se je v krizi zaradi delitve oblasti znašla januarja 2017. Velikonočni mirovni sporazum iz leta 1998 določa, da si oblast v regiji delijo protestantske in katoliške stranke ter da vlado vodita premier in njegov namestnik, ki predstavljata obe strani. Vse od začetka si oblast praviloma delita DUP in irska Sinn Fein.

Parada ponosa Novice Na mavrični paradi na Dunaju rekordnih pol milijona ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin