Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2024,
10.39

Osveženo pred

2 uri, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Natisni članek

parlament Karel III. Aborigini Avstralija

Ponedeljek, 21. 10. 2024, 10.39

2 uri, 9 minut

Britanski kralj po nagovoru avstralskega parlamenta deležen protestnih izjav #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Britanski kralj Karel III. je danes v okviru obiska v Avstraliji nagovoril parlament v Canberri, kjer je državo pozval, naj prevzame vodilno vlogo v boju za zmanjšanje toplogrednih izpustov. Ob koncu je bil deležen glasnega protesta ene od senatork, ki je dejala, da ni njen kralj, in mu očitala škodo, povzročeno prvotnim prebivalcem Avstralije.

75-letni britanski monarh je na devetdnevni turneji po Avstraliji in Samoi, prvem večjem potovanju v tujino, odkar so mu v začetku leta diagnosticirali raka. Današnji dan je med tistimi z največ dogodki na programu, ki so ga zaradi kraljevega zdravja že precej okrnili.

Karel III. | Foto: Reuters Foto: Reuters Osrednji del je bil njegov nagovor avstralskih poslancev v Canberri. Avstralijo, ki zaostaja v sprejemanju okoljskih ukrepov, je pozval, naj prevzame vodilno vlogo v boju za zmanjšanje toplogrednih izpustov. "V interesu vseh nas je, da dobro upravljamo svet," je v govoru, ki je bil deležen krepkega aplavza, dejal Karel.

Opozoril je, da se moč naravnih nesreč krepi, niz s tem povezanih dogodkov v zadnjem času pa je brez primere in zanesljiv znak podnebnih sprememb. Posebej se je poklonil prvotnim prebivalcem Avstralije kot "tradicionalnim lastnikom zemlje", ki so "65 tisoč let skrbeli in imeli radi to celino", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko je ploskanje pojenjalo, je pozornost pritegnila neodvisna senatorka, pripadnica staroselske skupnosti. "Vrnite nam našo zemljo," je vzklikala Lidia Thorpe, ki je pred tem med himno kralju obrnila hrbet. "To ni vaša zemlja, vi niste moj kralj," je dodala, in preden so jo varnostniki pospremili iz dvorane, med drugim evropskim naseljencem očitala genocid nad prvotnimi prebivalci.

kralj Karel III
Novice Kralj Karel III. na zahtevnem potovanju
Karel III. in Črne praproti
Trendi Tako sproščenega kralja Karla še nismo videli #video
Aborigin
Novice Avstralci na referendumu zavrnili večje pravice avtohtonih prebivalcev
Preživetje v divjini
Planet TV Slovenec, ki je živel med aborigini, o požarih: To je davek našega idiotskega skupinskega samomora
Ne spreglejte