Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
20.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Velika Britanija Francija Romunija konjsko meso

Torek, 12. 2. 2013, 20.49

8 let, 3 mesece

Britanska policija preiskala klavnico in mesno predelovalnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanska policija je preiskala neko klavnico v Zahodnem Yorkshiru in mesno predelovalnico v Aberystwythu na zahodu države, obe sta namreč osumljeni napačnega označevanja konjskega mesa za govejega.

Obema podjetjema so začasno prepovedali nadaljnje obratovanje. Poleg tega je znana britanska veriga supermarketov Waitrose iz prodaje umaknila zamrznjene goveje kroglice, ker so v dveh paketih odkrili svinjino. Pristojna državna agencija za varnost prehrane je v obeh spornih podjetjih zasegla vse mesne proizvode in vso dokumentacijo, vključno s seznamom odjemalcev njihovih izdelkov in proizvodov. Klavnica iz Zahodnega Yorkshira naj bi pošiljala konjsko meso mesni predelovalnici v Aberystwyth, ta pa ga je nato naprej prodajala kot govedino za kebabe in burgerje. Pristojni britanski minister za okolje Owen Paterson je že dejal, da bi bilo nesprejemljivo, če bi britanska podjetja načrtno zavajala javnost in potrošnike ter jim prodajala konjsko meso za govedino. Paterson bo sicer v sredo odpotoval v Bruselj, kjer naj bi s kolegi iz drugih članic EU razpravljali o škandalu, ki je pretresel skorajda vso Evropo. Pri Evropski komisiji sicer opozarjajo, da gre pri vsej aferi za problem označevanja proizvodov, ne pa za vprašanje ogroženosti zdravja. Tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Tonia Borga, Frederic Vincent, je v ponedeljek tudi poudaril, da so za nadzor nad proizvodi pristojne članice unije.

Afera je izbruhnila v Veliki Britaniji, kjer so odkrili, da je v lazanjah švedskega proizvajalca Findus, v katerih naj bi bila govedina, v resnici konjsko meso. Konjske lazanje sta proizvedla švedsko in francosko podjetje Findus in Comigel. Meso pa je po navedbah francoskih oblasti prišlo iz Romunije preko ciprskega in nizozemskega trgovca ter francoskega dobavitelja Spanghero. Proizvajalca lazanj Findus in Comigel sta zatrdila, da sta žrtev prevare, in napovedala tožbe. Tudi dobavitelj Spanghero trdi, da je žrtev prevare, in pravi, da namerava tožiti romunskega dobavitelja.

Romunski premier Victor Ponta pa je odgovornost Romunije zanikal in krivdo zvrnil na Francijo, češ da so tam spremenili podatke o izvoru mesa. Francoska družba Spanghero po njegovih besedah tudi ni imela nobene neposredne pogodbe z romunskimi podjetji. Francoski predsednik Francois Hollande je obljubil hitro preiskavo in napovedal sankcije, obenem pa je francoske potrošnike pozval, naj kupujejo meso francoskega izvora.

Ne spreglejte