Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

London napad Velika Britanija terorizem

Četrtek, 23. 5. 2013, 8.57

8 let

Britanska policija aretirala še dve osebi v zvezi z ubitim vojakom (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Domnevno teroristični napad v Londonu je imel očitno natančno določeno tarčo: osumljenca sta se z mačeto spravila nad britanskega vojaka.

Scotland Yard je potrdil, da je v zvezi z umorom aretiral še dve osebi, moškega in žensko, oba pa sta stara 29 let. Aretirana sta bila zaradi suma zarote za umor britanskega vojaka Leeja Rigbyja, ki naj bi se po poročanju BBC-ja boril v Afganistanu in je oče dveh otrok.

BBC poroča, da sta bila oba osumljenca celo stara znanca policije, saj sta bila v zadnjih letih vpletena v "več preiskav". Menda pa ni nič kazalo na to, da načrtujeta napad. Enega so policisti lani prestregli, ko je zapuščal državo. Eden od osumljencev naj bi bil 28-letni Michael Asebolajo, ki se je spreobrnil v islam. Asebolajo, sicer Britanec nigerijskih korenin, prihaja iz krščanske družine, v islam pa naj bi prestopil, ko je končal univerzo.

Napadalca so odpeljali v ločeni bolnišnici Britanske oblasti so potrdile, da je bil žrtev napada z mačeto na ulici v londonskem Woolwichu član britanskih oboroženih vojaških sil, ki je služil v Afganistanu. Osumljenca sta noč preživela v ločenih bolnišnicah, saj sta bila ob prihodu policije oba poškodovana, ta pa se je tokrat odzvala z oboroženo ekipo. Oba so aretirali, britanski premier David Cameron pa je zaradi napada, ki ga obravnavajo kot dejanje terorizma, predčasno končal obisk v Franciji. Priče napada, ki so domnevna islamska skrajneža tudi posnele, so povedale, da se napadalca nista izmikala kameram in fotoaparatom, temveč sta mimoidoče celo spodbujala, da ju posnamejo. Eden od njiju se je celo pogovarjal z eno od prič, ki je nato za Daily Telegraph povedala, da je želela s pogovorom preusmeriti napadalčevo pozornost, saj so v času po napadu otroci ravno začeli zapuščati bližnjo šolo.

Osumljenec ji je povedal, da je napadel britanskega vojaka, ker naj bi ta v Iraku in Afganistanu pobijal muslimane. S kraja nesreče so morali odstraniti tudi vozilo, ki naj bi pred napadom z mačeto zbilo žrtev napada.

Svojci vojakov seznanjeni z nevarnostjo doma Po poročanju BBC-ja naj bi se sicer svojci vojakov, ki so sodelovali v misijah v Iraku in Afganistanu, zavedali, da bi bili doma lahko tarče teroristov, policija pa je v zadnjih letih preprečila vsaj dva napada na britanske vojake doma. Isti dan je moški odvrgel ročno bombo v mošejo v Essexu in zahteval, da nekdo prevzame odgovornost za napad v Woolwichu. Sekretar tamkajšnjega islamskega centra je dejal, da je šlo za napad iz maščevanja, in dodal, da tudi oni obsojajo napad v Woolwichu ter da ni šlo za islamski napad.

Po napadu okrepili varnost na območju londonskih vojašnic Po napadu na britanskega vojaka so okrepili varnost na območju vseh londonskih vojašnic. Hkrati je britanski premier David Cameron sklical sestanka nacionalnega varnostnega sveta Cobra, na katerem so med drugim sodelovali notranja ministrica Theresa May, obrambni minister Phillip Hammond, londonski župan Boris Johnson, načelnik metropolitanske policije Bernard Hogan-Howe ter novi vodja obveščevalne službe MI5 Andrew Parker.

Na dogodek so se že odzvali v britanskem Muslimanskem svetu in ga ostro obsodili. Umor je bil "resnično barbarski" in nima nobenih temeljev v islamu, so sporočili.

Odzivi na napad tudi iz ZDA Tiskovni predstavnik Buckingamske palače je sporočil, da je kraljica Elizabeta II., ki naj bi po napovedih konec meseca obiskala vojašnice, "zaskrbljena" zaradi napada in jo seznanjajo z najnovejšim potekom dogodkov.

Napad so že obsodili v ZDA. "Ob tako nesmiselnem nasilju stojimo ob strani britanskim zaveznikom. Naše misli in sožalje so z družino žrtve in britanskim narodom," je izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Patrick Ventrell.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. "Za tovrstne napade ni nikoli opravičila," je dejal.

Če bodo potrdili, da je napad bil teroristično dejanje, bo to prvi omembe vreden teroristični napad na britanskem ozemlju po letu 2005, ko je v terorističnem napadu na podzemno železnico in avtobuse v Londonu umrlo 52 ljudi.

Cameron: Umor vojaka je napad na državo in izdaja islama Britanski premier David Cameron je v odzivu na brutalen umor vojaka poudaril, da gre za napad na Veliko Britanijo in izdajo islama. "To ni bil le napad na Veliko Britanijo in britanski način življenja. Gre tudi za izdajo islama in muslimanskih skupnosti, ki naši državi dajejo tako veliko," je poudaril.

Cameron je po sestanku z voditelji nacionalnih varnostnih služb poudaril, da nič v islamu ne upravičuje tako grozljivih dejanj. Dodal pa je še, da Velika Britanija ostaja "absolutno nepopustljiva v svoji drži do nasilnega ekstremizma in terorja".

"Nikoli ne bomo popustili terorju ali terorizmu v kakršni koli obliki," je bil jasen Cameron. Prepričan je, da njegovo mnenje delijo prav vse skupnosti na Otoku. Dodal je še, da krutega umora "absolutno nič ne opravičuje" in da krivda leži "izključno in zgolj pri gnusnih posameznikih", ki so ga izvedli.

Ne spreglejte