SiolNET. Novice Svet
5,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanci aretirali pet ruskih vohunov, ki so imeli pri sebi tudi slovenske dokumente

5,08

termometer

London |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

V Veliki Britaniji so aretirali pet bolgarskih državljanov, ki naj bi vohunili za Rusijo. Britanska policija je pri njih našla tudi domnevno ponarejene potne listine in uradne osebne dokumente iz več držav, med njimi tudi iz Slovenije.

Bolgarske državljane Orlina Ruseva, Bizera Džambazova, Katrin Ivanovo, Ivana Stojanova in Vanjo Gaberovo Britanci obtožujejo, da so med avgustom 2020 in februarjem 2023 sodelovali pri zbiranju podatkov, ki bi bili koristni za Rusijo, piše BBC.

Obtoženi naj bi delali v operativni vohunski celici za ruske varnostne službe. Njihovo delo je med drugim vključevalo nadzorovanje tarč. Obtoženi so tudi aktivnega delovanja v Veliki Britaniji in Evropi ter zbiranja in posredovanja informacij ruski državi.

Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni. Novice The Guardian razkriva nove podrobnosti o ruskih vohunih, ki v Sloveniji še niso bile znane

Rusev naj bi vodil operacije iz Velike Britanije in je deloval kot povezava s tistimi, ki so prejeli obveščevalne podatke. Policisti, ki so preiskali nepremičnine v Londonu in Norfolku, ki jih zasedajo Rusev, Džambazov in Ivanova, so pri njih našli domnevno ponarejene potne listine in uradne osebne dokumente iz več držav: Velike Britanije, Bolgarije, Francije, Italije, Španije, Hrvaške, Slovenije, Grčije in Češke.

Nekateri dokumenti so vsebovali fotografije Ruseva in Džambazova. Rusev naj bi sam izdeloval ponaredke. Skupina je tudi obtožena organiziranja operacije nadzora v Črni gori, ki je vključevala izdelovanje ponarejenih osebnih izkaznic za novinarje, vključno s tisto, na kateri je bila fotografija Ivanove, še piše BBC.

Tower Bridge, London Novice Škandal na Otoku: Britanci trdijo, da so ujeli kitajska vohuna Ruski vohun Novice Uslužbenec nemške obveščevalne službe obtožen izdaje Požar Novice Obtoženi ruski vohuni naj bi ponarejali tudi slovenske dokumente Vojaško letališče Cerklje ob Krki Novice Rus fotografiral slovenska vojaška letala Samostan Pečarska lavra v Kijevu Novice Je to nevarna trdnjava ruskih vohunov? Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni. Novice Ministrstvo se ne pogaja o izmenjavi ruskih vohunov, prijetih v Sloveniji
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin