Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
9.34

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

4

Natisni članek

brexit Theresa May Evropska unija

Petek, 8. 3. 2019, 9.34

5 let, 1 mesec

Bo Združeno kraljestvo na koncu ostalo del EU?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

4

Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes pozvala EU k dodatnim prizadevanjem v pogajanjih o brexitu, ki bi omogočila sprejetje ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu. Ob tem je v nagovoru delavcem v mestu Grimsby posvarila, da Združeno kraljestvo morda nikoli ne bo zapustilo Evropske unije, če bodo britanski poslanci znova zavrnili dogovor.

Za poslance je sporno predvsem irsko varovalo, ki v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva, ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. Britanske poslance med drugim skrbi, da bi tak režim lahko obveljal za vedno.

brexit
Novice Brexit: Pogovor med EU in Britanci brez napredka

Mayeva je danes zagotovila, da je London dal "resne in podrobne" predloge za rešitev zastoja v zvezi z irskim varovalom, a priznala, da so bila pogajanja težka, poroča britanski BBC.

Bruselj in London na pogovorih ta teden nista našla rešitve za odpravo zastoja glede brexita. Evropska unija, ki je doslej vztrajala, da se ne bo pogajala o nobenem delu ločitvenega sporazuma, je Veliko Britanijo v sredo pozvala, naj v prihodnjih 48 urah pripravi nove predloge glede irskega varovala v ločitvenem sporazumu z EU, da bi izšli iz slepe ulice v zvezi z brexitom.

Poslanska zbornica, ki je ločitveni sporazum 15. januarja zavrnila z zgodovinsko večino 432 glasov proti 202, bo o njem znova glasovala do 12. marca. Premierka je danes posvarila, da bi vnovična zavrnitev lahko pomenila "mehkejši brexit" ali pa Združeno kraljestvo sploh ne bo izstopilo iz unije, kar bi bil po njenih besedah politični neuspeh.

"Opravimo s tem," je pozvala.

Če bo spodnji dom parlamenta prihodnji teden zavrnil ločitveni dogovor, bodo poslanci 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. To morajo sicer soglasno potrditi tudi članice unije.

Formula 1
Sportal Brexit upočasnjuje tudi formulo 1. Bo zavladal kaos?
Ne spreglejte