Brexit bo povzročil 70-milijardno luknjo

V Veliki Britaniji so predstavili prvi proračunski predlog po referendumu o izstopu iz EU.

Velika Britanija zaradi brexita ne more več računati na presežke v državnem proračunu.

Velika Britanija zaradi brexita ne more več računati na presežke v državnem proračunu. Foto: Srdjan Cvjetović

Napoved gospodarske rasti za prihodnje leto so znižali z 2,2 na 1,4 odstotka. Napovedi gospodarskih gibanj za letos kažejo na 2,1-odstotno rast, kar je za 0,1 odstotne točke več od prvotnih vladnih predvidevanj, je povedal finančni minister Philip Hammond.

Velika Britanija namerava znižati davek na dohodek pravnih oseb

Hammond je povedal, da se bodo držali načrta za znižanje davka na dohodek pravnih oseb z 20 na 17 odstotkov, proračunskega presežka do leta 2020 pa ne načrtujejo več. Po njegovih besedah se morajo zaradi brexita spoprijeti z dolgoročnimi šibkostmi britanskega gospodarstva. "Glede na negotovost, v kateri se je znašlo gospodarstvo, in napovedi počasnejše rasti si ne bomo več prizadevali, da bi do leta 2019 oziroma 2020 dosegli proračunski presežek," je dejal.

Hammond je prav tako priznal, da si bo morala britanska vlada na finančnih trgih v prihodnjih letih izposoditi dodatnih 122 milijard funtov oziroma 144 milijard evrov. Od tega bodo 70 milijard evrov namenili proračunski luknji, ki bo v naslednjih petih letih nastala zaradi posledic brexita, poroča Guardian.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • fizik10 / 24.11.2016. ob 09:47

    Butci, ...podobno, kot mnogi...tudi nekateri Slovenci, ki mislijo, da bi nam bilo brez EU bolje. GB je prvi in jasen dokaz, da je večji prosti trg za gospodarstvo boljši, kot majhen, zaprti trg.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano