SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brazilski kongres potrdil vojaško intervencijo v Riu de Janeiru

0,15

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Z veliko večino je brazilski senat danes potrdil odlok brazilskega predsednika Michela Temerja, s katerim je vojski omogočil, da nadzoruje vso zvezno državo Rio de Janiero, ki so jo preplavila kriminalna združenja.

Kljub kritikam, da bi lahko vojaška intervencija kršila temeljne pravice in da to ne nagovori vzrokov nasilja v Riu de Janeiru, je po spodnjem domu danes tudi zgornji dom kongresa s 55 glasovi za in 13 proti potrdil Temerjev odlok.

Vojska bo zdaj nadzorovala tudi policijo, kar je prvič, odkar so v državi leta 1985 znova vzpostavili demokracijo. Policija bo sicer še vedno opravljala večino dela, vojaki pa bodo v pripravljenosti.

Vlada želi uničiti organizirani kriminal

Temer je že lani v favele Ria de Janeira poslal več tisoč vojakov, ki so tam skrbeli za red. Zdaj pa je svoj odlok razširil, saj se je tudi kriminal razširil na vso zvezno državo in ga je skoraj nemogoče zajeziti.

"Vlada bo dala jasne in ostre odgovore ter ukrepala na vse mogoče načine, da uniči organiziran kriminal," je v petek dejal predsednik ob podpisu odloka. Kriminal pa je primerjal z rakom, ki se širi po državi in "ogroža mir naših ljudi".

Odlok bo v veljavi do konca Temerjevega mandata 31. decembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin