Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
19.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek Werner Faymann Zoran Milanović brezposelnost

Petek, 23. 8. 2013, 19.44

8 let

Bratuškova, Faymann in Milanović za skupen boj proti brezposelnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premierka Alenka Bratušek, avstrijski kancler Werner Faymann in njun hrvaški kolega Zoran Milanović so se zavzeli za skupen boj proti brezposelnosti, za gospodarsko rast in za demokratično Evropo.

Kot je povedala Bratuškova, sta z Milanovićem dobila kar nekaj konkretnih nasvetov od kolega Faymanna.

"Gre za prijateljske države, ki imajo skupne interese tako v regiji, kot Evropski uniji in širšem mednarodnem prostoru," je na skupni novinarski konferenci po delovnem srečanju v graškem deželnem dvorcu povedala Bratuškova. Faymann je izpostavil, da so se med Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško razvile zelo močne gospodarske in kulturne vezi, Milanović pa je dodal še, da imajo vse tri države okoli 15 milijonov prebivalcev in morajo že zato tesneje sodelovati v regiji.

"Skupna Evropa in mir na celini ne smeta ostati le črka na papirju" Avstrijski kancler je spomnil, da je bila na območju nekdanje Jugoslavije pred 20 leti še vojna, še "v času njegove generacije" pa druga svetovna vojna. "Miren razvoj zatorej v Evropi ni samoumeven," je opozoril in se zavzel, da projekt skupne Evrope za mir na celini ne sme ostati le črka na papirju.

Kot so povedali predsedniki vlad, je bilo to njihovo prvo tovrstno srečanje, ne pa tudi zadnje; kot so pojasnili, se bodo predvidoma že kmalu naslednjič sestali v Sloveniji, nato pa še na Hrvaškem. "Cilj je boj proti brezposelnosti, prizadevanje za skupno gospodarsko rast in za močno, demokratično Evropo," je dejal Faymann.

Podprli uvedbo davka na finančne transakcije Podprli so tudi uvedbo davka na finančne transakcije in bančno unijo in se zavzeli za pravno državo in večjo pravno predvidljivost, za omejevanje špekulantov ipd., da, kot je dejal Faymann, "nam ne bo treba spet zagotavljati toliko milijard evrov za krizo na finančnih trgih oz. za reševanje bank". Gospodarsko rast bo mogoče zagnati le z večjimi vlaganji v izobraževanje, je prepričan avstrijski kancler in se zavzel za koordinacijo skupnih pobud trojice držav v Evropi.

Bratuškova je izpostavila, da lahko "kolega Faymann da kar veliko dobrih nasvetov" na področju boja proti brezposelnosti, zlasti med mladimi. Avstrija ima namreč eno najnižjih stopenj brezposelnosti med mladimi. "Z veseljem bomo izkušnje, ki nam jih bodo in so nam jih že predstavili kolegi iz Avstrije, uporabili tudi v Sloveniji," je dejala slovenska premierka.

Premierka govorila tudi o iskanju rešitev v okviru t.i. dualnega sistema izobraževanja Konkretneje je spomnila, da je Slovenija že znižala prispevke za delodajalce, ki prvič zaposlijo mladega delojemalca, tokrat pa sta s Faymannom govorila tudi o t.i. dualnem sistemu izobraževanja, ki je v Avstriji obrodil konkretne sadove. "Mislim da bi Slovenija predvsem na tem področju morala iskati rešitve," je dejala premierka.

"To so sicer bolj dolgoročne rešitve, skupen projekt znotraj EU pa je garancijska shema, ki smo jo potrdili na zadnjem Evropskem svetu," je še dejala Bratuškova.

Milanović: Tujih modelov se ne da kar enostavn kopirati Milanović je sicer opozoril, da ne gre kar kopirati rešitev iz drugih držav, saj gre običajno za niz faktorjev, ki potem lahko prinesejo napredek. Če bi Hrvaška zgolj prepisala avstrijski garancijski model za mlade, se ne bi zgodilo nič, je menil Milanović.

Vendar je tudi Milanović pozdravil priložnost, da se na tovrstnih srečanjih "lahko učijo eden od drugega". "Od Avstrije, ki ji mnogi v Evropi zavidajo, se lahko veliko naučimo," je Faymannu polaskal hrvaški premier in pohvalil že obstoječe gospodarsko sodelovanje, hkrati pa je znova povabil avstrijske investitorje na Hrvaško.

Bratuškova je na novinarsko vprašanje še pojasnila, da je oba kolega seznanila tudi glede problema plinskega terminala, ki ga načrtuje Italija v Žavljah. "Osebno pa sem trdno prepričana, da bova z italijanskim kolegom Enricom Letto uspela najti rešitev in da bo ta problem rešen znotraj dveh držav in da drugim državam ne bo treba pomagati oz. posegati," je dejala premierka.

Odločno podprli solidarnost znotraj EU Dodala je, da bi se o tej problematiko z Letto več lahko pogovorila že v začetku septembra; italijanski premier namreč prihaja tudi na Blejski strateški forum 2. septembra. Po virih EU naj bi se sicer 12. in 13. septembra v Benetkah sestala še skupaj z Milanovićem.

Voditelji vlad Slovenije, Avstrije in Hrvaške so tudi odločno podprli solidarnost znotraj EU, vendar, kot so poudarili vsi trije, morajo države izpolniti svoje domače naloge in hkrati uresničevati skupne cilje, za katere so se dogovorili na ravni EU. "Zgolj s skupnimi močmi in politikami se bomo lahko borili proti brezposelnosti in krepili gospodarsko rast," je prepričan Faymann. Ne gre pa pri solidarnosti za to, da bo lahko nekdo živel na račun drugega, sta dodala Bratuškova in Milanović.

Ne spreglejte