Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2012,
20.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

genocid

Četrtek, 7. 6. 2012, 20.45

7 let, 12 mesecev

Brammertz: Nikolićevo zanikanje genocida v Srebrenici nesprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glavni tožilec haaškega sodišča Brammertz je v Varnostnem svetu ZN kot nesprejemljivo označil izjavo srbskega predsednika Tomislava Nikolića, da se v Srebrenici leta 1995 ni zgodil genocid.

Ob predstavitvi rednega polletnega poročila o sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Serge Brammertz poudaril, da je Nikolićeva izjava "v nasprotju s pravnimi ugotovitvami in dejstvi, ki sta jih ugotovili Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Meddržavno sodišče v Haagu".

"Takšna retorika ogroža krhek spravni proces v nekdanji Jugoslaviji" "Takšna retorika pomeni korak nazaj, povečuje trpljenje žrtev in ogroža krhek spravni proces v nekdanji Jugoslaviji," je dejal.

Zaradi zanikanja genocida v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov leta 1995 pobile najmanj 8000 bošnjaških moških in dečkov, sta Nikolića kritizirala tudi veleposlanika ZDA in Nemčije pri Združenih narodih (ZN).

Zaradi njegove izjave že več državnikov odpovedalo udeležbo na njegovi inavguraciji Nikolić je nedavno v pogovoru za črnogorsko televizijo dejal, da se v Srebrenici leta 1995 ni zgodil genocid, temveč velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati. Zaradi te njegove izjave je že več državnikov iz regije odpovedalo udeležbo na njegovi inavguraciji 11. junija v Beogradu.

Brammertz je v poročilu sodelovanje držav s haaškim sodiščem sicer označil kot v glavnem zadovoljujoče. Ni zadovoljen s potekom preiskave mreže podpornikov bivšega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića in bivšega vodje Srbov na Hrvaškem Gorana Hadžića v Srbiji in zaradi zamud pri preiskavi vojnih zločinov v BiH.

Glavni tožilec prvič v svojem poročilu ni omenil Hrvaške Kot je dejal, še vedno čakajo na odgovore, kako sta se lahko Mladić in Hadžić skrivala tako dolgo in ali so pri njunem skrivanju sodelovali tudi državni predstavniki. Glavni tožilec prvič v svojem poročilu ni omenil Hrvaške.

Predsednik haaškega sodišča Theodor Meron je medtem v rednem polletnem poročilu VS ZN o delu sodišča povedal, da pričakuje, da bo sodišče izreklo obsodbo vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju do marca 2013, večino procesov, razen sojenj Mladiću, Hadžiću in nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, pa bodo končali do letošnjega decembra.

Sojenja omenjeni trojici naj bi se predvidoma končala do decembra 2014, obstaja pa možnost, da bi se sojenji Mladiću in Hadžiću lahko podaljšali po tem datumu, je dejal.

Ne spreglejte