Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 6. 2015,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rasizem

Petek, 26. 6. 2015, 9.21

8 let

Borci za belo nadvlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za ZDA so največja grožnja skupine borcev za belo nadvlado.

Nedavno streljanje v ameriškem Charlestonu, ko je strelec ubil devet temnopoltih Američanov, je znova odprlo debato o belih ekstremistih. Nekaj dni po napadu, ko je bilo jasno, da je bil motiviran z raso in usmerjen prav proti temnopoltim Američanom, so objavili podatek, ki veliko pove o tem, kdo je največji ameriški sovražnik.

Od leta 2001 19 napadov

Washingtonski raziskovalni center New America je v poročilu navedel številko, da je od 11. septembra 2001 v ZDA 26 ljudi umrlo v napadih muslimanskih skrajnežev, 48 pa v napadih nemuslimanskih skrajnežev, tako imenovanih white supremacist, borcev za belo nadvlado, ki se bojujejo tudi proti državi. Te so v medijih nemudoma preimenovali v bele džihadiste. Od leta 2001 so na ameriških tleh izvedli 19 napadov, islamski skrajneži pa sedem. Napadi so zahtevali žrtve med policisti in temnopoltimi Američani.

V anketi, ki so jo izvedli med policisti po ZDA, je na vprašanje, katera je največja grožnja nasilnega ekstremizma v njihovem okraju, kar 74 odstotkov vprašanih odgovorilo, da beli ekstremizem. Nasilje, povezano z islamskimi skrajneži, se zdi grožnja le 39 odstotkom vprašanih ameriških policistov.

Kot so ugotovili v poročilu, je globok prepad med navidezno nevarnostjo islamskih skrajnežev, ki jo nenehno poudarjajo mediji, in očitno realno skrajnostjo belih ekstremistov. Ugotavljajo tudi, da v medijih veliko napadov belih skrajnežev ostane bolj ali manj neopaženih, medtem ko so napadi islamskih skrajnežev vedno medijsko izpostavljeni.

Skupine z več tisoč člani

Ocenjujejo, da je ta hip v ZDA okoli 800 različnih skupin, ki zagovarjajo ideologijo bele nadvlade. Od tega naj bi bilo vsaj 200 skupin aktivnih. Samo v Južni Karolini, kjer je bil izveden zadnji rasno motiviran napad, je okoli 20 takih skupin, med njimi je največja prav Council of Conservative Citizens (CCC), ki naj bi ji pripadal tudi napadalec Dylann Roof . Skupina obstaja od leta 1985, njeni zametki pa segajo v petdeseta in šestdeseta leta preteklega stoletja, izhaja iz ene izmed stranskih skupin Ku Klux Klana (KKK). CCC velja trenutno za najštevilčnejšo znano ameriško skupino belih ekstremistov.

Večina skupin deluje s pomočjo interneta. Ena izmed strani, ki je znana po tem, da se v njej izmenjujejo ideje o beli nadvladi, je Stormfront, ki ima 300 tisoč registriranih uporabnikov. "Smo skupnost rasnih realistov in idealistov. Smo beli nacionalisti, ki podpiramo pravo različnost. Tisoče organizacij promovira interese nebelcev, mi promoviramo svoje interese. A kljub temu nas označujejo za rasiste. Smo glas nove belske skupnosti," je zapisano na strani Stromfront. Portal ima organizirane forume tudi za člane zunaj ZDA. Med njimi so na primer tudi hrvaški in srbski forumi.

Nevladna organizacija za državljanske pravice The Southern Poverty Law Center je v raziskavi z uporabniki strani Stormfront povezala skoraj sto umorov. Med uporabniki forumov Stormfronta sta bila tudi norveški strelec Anders Behring Breivik, ki je ustrelil 77 žrtev, in Wade Michael Page, ki je ubil šest sikhov.

"Beli genocid"

Ideološke ameriške skupine za belo nadvlado izhajajo iz obdobja segregacije. In večina se jih zavzema za to, da bi se znova uvedli zakoni o ločevanju ras. Trenutno kot izgovor za nujnost ideologije bele nadvlade poudarjajo, da se izvaja "beli genocid".

Tako na primer večina ameriških skupin belih rasistov šteje število umorov belcev, ki jih zagrešijo temnopolti, in to navaja kot grožnjo obstoja bele rase. Poleg tega kot grožnjo navajajo še priseljence in kulturo različnosti, češ da se nihče ne zavzema za pravice belcev.

Primere tega iščejo tudi zunaj Amerike. Zelo radi navajajo primer Južne Afrike, češ, da so tam, odkar je bil odpravljen apartheid, belci ogroženi. Beli ekstremisti poleg Južne Afrike nikoli ne pozabijo omeniti primera Zimbabveja. Njihova teorija je nekako taka: dokler je bila to Rodezija in so ji v aparthaidskem režimu vladali belci, je bil to raj na zemlji, ko je postala Zimbabve in so ji zavladali temnopolti, so ti začeli pobijati bele veleposestnike.

Ukinili državno skupino za nadzor belih ekstremistov

Ameriške oblasti se sicer zavedajo nevarnosti belega ekstremizma. Agencija za domovinsko varnost je imela poseben oddelek za boj proti domačemu terorizmu. Toda leta 2010 so ga po pritiskih konservativnih politikov ukinili, češ da je v nasprotju s prvim amandmajem ameriške ustave. Od tedaj je agencija usmerjena zgolj na nadzor nad islamskimi skrajneži.

Prav tako v ZDA ne preganjajo sovražnega govora na internetu, ravno tako s sklicevanjem na prvi amandma. Preganjajo ga le v primeru, da so v njem izrečene konkretne grožnje ali nadlegovanje. Zanimivo je tudi, da je direktor FBI James Comey zatrdil, da napad belega ekstremista na temnopolte v cerkvi ni bil teroristično, temveč le politično motivirano dejanje.

Gotovo bi menili drugače, če bi napadalec namesto zastave Rodezije imel na jakni zastavo ISISa.

Ne spreglejte