Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
12. 4. 2022,
17.23

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vladimir Putin

Torek, 12. 4. 2022, 17.23

2 leti

Bomba iz Rusije: aretirali naj bi sivo eminenco Vladimirja Putina

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Vladislav Surkov, Vladimir Putin | Vladislav Surkov (levo) in Vladimir Putin (desno) med pogovorom leta 2006. Na tej točki je bil Surkov tesen Putinov sodelavec že sedem let in stkala sta vez, kakršno je ruski predsednik imel le z redkimi posamezniki.  | Foto Guliver Image

Vladislav Surkov (levo) in Vladimir Putin (desno) med pogovorom leta 2006. Na tej točki je bil Surkov tesen Putinov sodelavec že sedem let in stkala sta vez, kakršno je ruski predsednik imel le z redkimi posamezniki.

Foto: Guliver Image

Ruske oblasti so aretirale in v hišni pripor do nadaljnjega pospravile Vladislava Surkova. Gre sicer še za neuradno informacijo, ki jo je javnosti razkril ruski opozicijski politik Ilja Ponomarev. Surkov je dolga leta veljal za enega najtesnejših zaupnikov Vladimirja Putina oziroma tako imenovano kremeljsko sivo eminenco, moškega, čigar ideologija je imela ogromen vpliv na ruskega predsednika. Surkov je bil včasih tudi glavni strateg ruske zunanje politike do Ukrajine, države, za katero je še pred kratkim trdil, da sploh ne obstaja, biti Ukrajinec pa naj bi bila duševna bolezen. 

Rusija, protest, Ukrajina
Novice Ruse zelo skrbi: "Številni se sploh še ne zavedajo, kaj prihaja"

Vladislava Surkova naj bi v Rusiji aretirali in v hišni pripor zaklenili zaradi domnevnih ropov in poneverb dokumentov v ukrajinski regiji Donbas leta 2014, vendar pa je mogoče, da je pravi razlog za njegovo aretacijo neznan, saj rusko ministrstvo za obrambo, ki naj bi bilo v ozadju aretacije, Surkova ni maralo, je na Facebooku zapisal ruski opozicijski politik Ilja Ponomarev. 

Ponomarev, ki od leta 2016 živi v Kijevu, širša javnost pa si je njegov priimek zapomnila po letu 2014, ko je kot edini ruski poslanec v dumi glasoval proti ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim - ta dogodek je sprožil osemletni oboroženi spopad med Rusijo in Ukrajino, ki je februarja letos z rusko invazijo na Ukrajino prerasel v pravo vojno -, je dodal, da še čaka na uradno potrditev informacije o aretaciji Surkova.

Putinov prišepetovalec, ki je trdil, da Ukrajina ne bi smela biti država

Vladislav Surkov je imel po navedbah več virov iz Moskve ogromen vpliv na Vladimirja Putina, ki ni bil nikoli odvisen od tega, kakšno vlogo je Surkov opravljal v ruski politiki.  | Foto: AP / Guliverimage Vladislav Surkov je imel po navedbah več virov iz Moskve ogromen vpliv na Vladimirja Putina, ki ni bil nikoli odvisen od tega, kakšno vlogo je Surkov opravljal v ruski politiki. Foto: AP / Guliverimage

Vladislav Surkov je svojo kariero v ruski politiki začel leta 1999 kot pomočnik in nato namestnik vodje kabineta ruskega predsednika tik pred prvim mandatom Vladimirja Putina, na položaju se je obdržal tudi med Putinovo drugo administracijo in prvim mandatom kasnejšega (bolje rečeno vmesnega) ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva.

Novice Skrivni kovček, brez katerega Putin ne gre nikamor, niti na pogreb ne #video

V tem času se je 57- oziroma 59-letni Surkov - odvisno od tega, kateri biografiji verjamete - uveljavil kot tako imenovana Putinova siva eminenca, prišepetovalec, ki je imel s svojo ideologijo in političnimi nazori velik vpliv na najvplivnejšega moža v Rusiji. 

Med letoma 2013 in 2020 je prevzel službo Putinovega osebnega svetovalca v predsedniškem kabinetu. V tem času je postal tudi glavni Putinov strateg za neodvisni republiki Abhazijo in Južno Osetijo ter za Ukrajino. 

Putinov "Rasputin", kot so nekateri imenovali Vladislava Surkova (levo), je med drugim zagovarjal stališče, da je preveč svobode za državo lahko usodno.  | Foto: AP / Guliverimage Putinov "Rasputin", kot so nekateri imenovali Vladislava Surkova (levo), je med drugim zagovarjal stališče, da je preveč svobode za državo lahko usodno. Foto: AP / Guliverimage

Surkov naj bi bil eden od arhitektov oboroženega spopada na vzhodu Ukrajine, ki se je začel po ruski priključitvi polotoka Krim. E-poštna sporočila, ki so mu jih ukradli hekerji, so med drugim razkrila njegove načrte za politično destabilizacijo regije, podporo nacionalističnim in separatističnim organizacijam na vzhodu Ukrajine in med drugim tudi zamenjavo režima v Kijevu.

Čeprav je Kremelj zanikal pristnost vsebine e-poštnih sporočil in nasploh namigovanja o resničnih namenih Surkova oziroma ruske zunanje politike glede Ukrajine, Surkov nikoli ni skrival, da mu Ukrajina ni pri srcu. 

Potem ko je februarja 2020 presenetljivo zapustil rusko politiko - s položaja svetovalca Vladimirja Putina je po lastnih zagotovilih odšel sam -, je Surkov v intervjuju namreč dejal, da Ukrajina po njegovem mnenju ne obstaja, obstaja le tako imenovana "ukrajinskost", ki jo je opisal kot duševno bolezen, kot "strast do etnične pripadnosti, potisnjeno do skrajnosti". 

Lani poleti je Surkov v intervjuju za medij Financial Times napovedal tudi, da se bodo v prihodnosti zgodile "dramatične spremembe" in da bo, če bo takrat še živ, verjetno spet dobil službo v ruski politiki. 

Preberite tudi:

Nato
Novice Zveza Nato napovedala veliko spremembo na vzhodu Evrope
Rusija avtomobili
Avtomoto Nore podražitve v Rusiji: televizorji, avtomobili in sesalniki
Ne spreglejte