Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
18.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

ZDA elektorji Hillary Clinton Donald Trump volitve v ZDA 2016

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 18.39

6 let, 7 mesecev

Elektorji potrdili Trumpa za ameriškega predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Volitve ZDA elektorji protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes so se v glavnih mestih ameriških zveznih držav zbrali elektorji, ki so tudi uradno oddali svoje glasove za predsednika ZDA. Večina od 538 elektorskih glasov je namenjenih republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu, pa čeprav je za demokratinjo Hillary Clinton glasovalo skoraj tri milijone Američanov več. Trump je že dobil 270 potrebnih glasov elektorjev, čeprav še niso znani končni rezultati.

Kako je mogoče, da je na volitvah zmagal kandidat, katerega ime je obkrožilo za Slovenijo in pol manj volivcev? Zahvala gre ameriškemu volilnemu sistemu s konca 18. stoletja, po katerem glasove volivcev prevedejo v elektorske glasove. 



Očetje naroda so se ob ustanavljanju republike znašli pred dilemo, kako zagotoviti, da ZDA ostanejo zveza bolj ali manj samostojnih držav, ki jo bo vodila ugledna, preudarna in zaslužna oseba, ter preprečiti, da se republika ne izrodi v diktaturo. Veliko komentatorjev v ZDA danes pravi, da je bil elektorski sistem ustanovljen ravno zato, da v Belo hišo ne bi prišel nekdo, kot je Donald Trump.

Trumpu elektorji, Clintonovi glasovi
Sistem je bil tako zasnovan z varovalko elektorjev, ki bi lahko v primeru potrebe v Belo hišo poslali nekoga drugega kot tistega, ki si je z zmagami po zveznih državah nabral največje število elektorjev. Teh je skupaj 538. Za osvojitev predsedniškega položaja je potrebnih 270 glasov elektorjev in Trump jih je osvojil 306, čeprav je njegova demokratska nasprotnica Hillary Clinton dobila kar 2,8 milijona glasov volivcev več (65,844,610 : 62,979,636).

Teoretično bi lahko glasovali tudi drugače, a ...

Teoretično bi tako lahko elektorji danes glas oddali tudi v nasprotju z izidi v svojih zveznih državah (kandidat, ki je dobil večino glasov v posamezni zvezni državi, je pobral vse elektorske glasove v njej), a je to precej neverjetno. Nekateri elektorji bi s takšno samovoljo celo kršili zakonodajo, ki v določenih zveznih državah elektorjem nalaga, da podprejo zmagovalni predsedniško-podpredsedniški par.

Kljub pritiskom, naj elektorji glasujejo po svoji vesti, kot to omogoča ustava, pa so doslej glede na štetje tiskovne agencije AP vsi potrdili voljo ljudstva. Protestniki poskušajo elektorje prepričati, da izkoristijo priložnost in ZDA "rešijo Trumpa". | Foto: Reuters Protestniki poskušajo elektorje prepričati, da izkoristijo priložnost in ZDA "rešijo Trumpa". Foto: Reuters

Le en republikanski elektor javno proti Trumpu

Po Trumpovi zmagi je bilo nekaj pobud, da bi mu s pomočjo elektorjev preprečili pot do Bele hiše, a je doslej le en republikanski elektor javno napovedal, da ne bo glasoval zanj. Zaradi te možnosti so sicer elektorji pod velikim pritiskom. Dobivajo telefonske klice, pisma, elektronsko pošto, nekateri tudi grožnje. Večina jih pravi, da jih zavezujejo strankarska zvestoba, občutek dolžnosti do volivcev in teža zgodovine, da glasujejo v skladu z voljo volivcev svoje države.

Kasich zavrnil ponudbo

Republikanski elektorji sicer ne bi oddali svojega glasu za demokratko Clintonovo, so pa nekateri med njimi doslej zaman iskali republikanskega politika, ki bi bil pripravljen sprejeti njihove glasove in glasove demokratskih elektorjev, ki bi se v tem primeru odpovedali Clintonovi. Želeli so guvernerja Ohia Johna Kasicha, ta pa je ponudbo zavrnil in drugih kandidatov ni.

Elektorji so tako danes oddali svoje glasove in podpisali potrdila. Šestega januarja prihodnje leto bo te glasove uradno sprejel še ameriški senat, Trump pa bo 20. januarja 2017 prisegel kot 45. predsednik ZDA.

Ne spreglejte