SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bjelovarski kirurg osumljen smrti desetih bolnikov

3

termometer

Kirurgu Davorinu Dikliću iz Bjelovarja je po njegovih operativnih posegih umrlo 21 bolnikov. Zdravstveno stanje še šestih oseb, ki jih je operiral, se je poslabšalo.

Po obsežnih kriminalističnih preiskavah so Diklića obtožili za smrti desetih ljudi in resnega poslabšanja postoperativnega stanja treh ljudi. Kirurg je v priporu in se brani z molkom.

Grozljiv obseg napak Obseg Diklićevih napak je grozljiv, trdi Jutarnji list, ki podrobno opisuje usodne operacije malomarnega abdominalnega kirurga od leta 2001. Spominja, da so ostali kirurgi iz bjelovarske bolnišnice opozorili ministrstvo za zdravje na Diklićeve napake že leta 2008, kar pa je pripeljalo zgolj do reorganizacije dela v tej zdravstveni ustanovi.

Diklića so sicer potem odstavili s položaja vodje kirurškega oddelka, a je kmalu zatem postal direktor bolnišnice. Zdravniki so se tudi leta 2010 pritoževali zaradi Diklićevega dela, medicinske sestre pa so ga opisale kot bahavega in nesramnega. Zahtevali so njegov odstop s položaja v. d. direktorja bolnišnice.

Policijska preiskava se je začela leta 2010, ko je soproga enega izmed umrlih Diklićevih bolnikov vložila kazensko ovadbo proti kirurgu, ki ga je Jutarnji list poimenoval Dr. Smrt in Doktor Monstrum. Njen 43-letni soprog je po treh neuspešnih Diklićevih operacijah čira na želodcu umrl zaradi sepse v slabem mesecu dni. Med umrlimi bolniki je bil najmlajši, medtem ko je bil najstarejši star 78 let.

Priprli so ga za mesec dni Diklića sumijo, da je številne napake storil med večinoma rutinskimi operacijami želodca, črevesja in žolča. Po njegovih operacijah so bilo pri bolnikih zapletov več, kot je to "sprejemljivo glede na svetovno medicinsko literaturo", kar je ugotovila tudi komisija hrvaške zdravniške zbornice. Jutarnji list poudarja, da gre za nezaslišani primer pomanjkanja zdravniške skrbi v zgodovini Hrvaške.

Diklića so prijeli pred dnevi in ga priprli za mesec dni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin